Έφτασε η ώρα της απόφασης
Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να αποφασίσει τον προτιμητέο επενδυτή για την τιτλοποίηση Frontier των 6,1 δις ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η doValue με επικεφαλής τον κ. Θοδωρή Καλαντώνη φαίνεται να έχει προβάδισμα και σε κάθε περίπτωση η μάχη θα δοθεί με την Intrum την οποία «τρέχει» ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος.
Σήμερα λοιπόν, είναι η ώρα της απόφασης για το ποια από τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια θα αναλάβει την τιτλοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.
Δεσμευτικές προσφορές έχουν καταθέσει από τις αρχές Ιουνίου και οι τέσσερις μεγάλοι «παίκτες» της ελληνικής αγοράς. Το project Frontier που αποτελείται από 190 χιλιάδες δάνεια –κυρίως στεγαστικά- με εξασφαλίσεις σε ακίνητα, διεκδικούν οι: η Intrum, και οι κονοπράξιες της doValue μαζί με Fortress και Bain Capital, της Cepal με την Davidson Kempner, και η QQuant με την Carval.
Ελκυστικές πρόσφορες και από τις τέσσερις εταιρείες
Oι τέσσερις εταιρείες που είναι οι μεγαλύτερες της αγοράς κατέθεσαν ελκυστικές προσφορές και εκτιμάται ότι το τίμημα θα διαμορφωθεί πάνω από τα 150 εκατ ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση ο servicer που θα αναλάβει την τιτλοποίηση θα καταστεί και ο leader στην εγχώρια αγορά.
Οι προσφορές που υπέβαλαν οι τέσσερις servicers αφορούν την αγορά ποσοστού έως 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) διαβάθμισης της τιτλοποίησης, με την ονομαστική αξία των mezzanine ομολόγων να κινείται στο επίπεδο των 450 εκατ. ευρώ. Όπως είναι γνωστό το project Frontier έχει ενταχθεί στον «Ηρακλή» και το ύψος των κρατικών εγγυήσεων για τα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης είναι ύψους 3,2 δισ ευρώ.
190.000 στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια
Υπενθυμίζεται ότι η τιτλοποίηση περιλαμβάνει 190.000 δάνεια συνολικού ύψους 6,1 δισ ευρώ, με το 77%,-δηλαδή τα 4,7 δισ ευρώ-, να είναι στεγαστικά δάνεια, το 18% (δηλαδή το 1,1 δισ ευρώ) δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το υπόλοιπο 5% (περίπου 300 χιλιάδες ευρώ) είναι καταναλωτικά δάνεια.
Με το Frontier η Εθνική Τράπεζα περιόρισε τον δείκτη καθυστερήσεων στο 13,6% και ήδη έχει δρομολογήσει και το Frontier ΙΙ, ύψους 1,5 δισ ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η διοίκηση της ΕΤΕ η νέα τιτλοποίηση αναμένεται να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους και το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων θα μειωθεί στο 6%. Όπως είναι γνωστό στόχος της Εθνικής είναι ο δείκτης καθυστερήσεων να διαμορφωθεί στο 3% το 2022, ώστε η τράπεζα απαλλαγμένη από τα «κόκκινα» δάνεια να εστιάσει στην στήριξη της πραγματικής οικονομίας με νέες χρηματοδοτήσεις.