Οι Magnificent 7 έχουν γίνει τόσο μεγάλες ώστε τα μεγέθη τους δεν παραπέμπουν πια σε εταιρείες, αλλά σε χώρες, γράφουν οι αναλυτές της Deutsche Bank για τις επτά εταιρείες (Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft, Meta, Tesla και Nvidia) που αυτή τη στιγμή σηκώνουν στους ώμους τους ολόκληρη τη Wall Street.
Πραγματικά, τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου δείχνουν ότι εάν οι Magnificent 7 ήταν χώρα, θα είχαν το δεύτερο μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση χρηματιστήριο του κόσμου. Θα ήταν, μάλιστα, διπλάσιο από το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας, που σε αυτό το σενάριο θα ήταν το τέταρτο μεγαλύτερο του κόσμου. Τόσο η Microsoft όσο και η Apple παρουσιάζουν κεφαλαιοποίηση κοντινή με εκείνη ολόκληρου του χρηματιστηρίου της Γαλλίας, της Σαουδικής Αραβίας ή του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η εικόνα στα κέρδη τους είναι παρόμοια. H Apple βγάζει κάθε χρόνο περίπου το 60% των κερδών των γαλλικών εισηγμένων εταιρειών και πάνω από το 50% των γερμανικών. Συνολικά, τα ετήσια κέρδη του Magnificent 7 είναι όσα όλων των ιαπωνικών εισηγμένων.
Η γιγάντωση των Magnificent 7 σημαίνει ότι ο S&P 500 δεν έχει υπάρξει ποτέ άλλοτε τόσο συγκεντρωμένος σε τόσο λίγες εταιρείες τα τελευταία 100 χρόνια τουλάχιστον, με την Deutsche Bank να πιθανολογεί ότι η τελευταία φορά που τόσο λίγες εταιρείες καθόριζαν τόσο πολύ την τύχη της Wall Street ήταν στη φούσκα του 1929.
Τι έχει δείχνει, όμως, η ιστορία; Το top5 των μεγαλύτερων εταιρειών της Wall Street αλλάζει με τον καιρό. Μελετώντας τη σύνθεση του top5 από το 1966 έως σήμερα, η Deutsche Bank σημειώνει ότι πολλές από τις εταιρείες που πέρασαν από τη λίστα είναι ακόμα και σήμερα πολύ επιτυχημένες, απλά ξεπεράστηκαν από άλλες, καθώς οι τάσεις αλλάζουν. Όμως, κάποιες έχουν πέσει σημαντικά, ενώ κάποιες έχουν χρεοκοπήσει.
Η ExxonMobil είναι η εταιρεία που έχει περάσει τον περισσότερο καιρό από όλες μέσα στο top5, αλλά σήμερα βρίσκεται στην 16η θέση ανάμεσα στις εταιρείες του S&P 500, καθώς από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας ο τεχνολογικός κλάδος είναι εκείνος που πρωταγωνιστεί. Επιπλέον, η τιμή της μετοχής της επηρεάζεται σημαντικά από την πορεία του πετρελαίου.
Η General Electric βρισκόταν στο top5 από τη δεκαετία του 1980 έως την κρίση του 2008, αλλά το επιχειρηματικό μοντέλο της είναι σήμερα λιγότερο δημοφιλές, ενώ η κεφαλαιακή δομή και το περιθώριο κέρδους της λειτουργούν σαν βαρίδι. Πλέον βρίσκεται στην 56η θέση.
Η AT&T πρωταγωνιστούσε έως και τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν το επιχειρηματικό μοντέλο των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών δέχθηκε πιέσεις μετά το σκάσιμο της φούσκας του dot com. Σήμερα είναι στην 74η θέση στον S&P 500.
Η IBM βρισκόταν στο top5 έως και τον Ιούλιο του 2012, αλλά ο ανταγωνισμός στον τεχνολογικό τομέα την ξεπέρασε.
Η General Motors βρισκόταν για τελευταία φορά στο top5 το 1986, καθώς στη συνέχεια ξεπεράστηκε από τις ανταγωνιστικές αυτοκινητοβιομηχανίες (αμερικανικές αλλά και ιαπωνικές) και μετά χρεοκόπησε κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008. Σήμερα είναι η 194η μεγαλύτερη εταιρεία του S&P 500.
Από χρεοκοπία έχει περάσει και η Eastman Kodak, η οποία βρισκόταν στο top5 του S&P 500 έως και τις αρχές του 1977. Αφότου έχασε το «τρένο» της ψηφιακής φωτογραφίας (παρότι η ίδια είχε βοηθήσει να εφευρεθεί), κήρυξε πτώχευση το 2012 και σήμερα έχει κεφαλαιοποίηση 270 εκατ. δολαρίων.
Η Citigroup είχε μια θέση στο top5 έως το 2007, αλλά δεν ανέκαμψε ποτέ μετά την κρίση του 2008, καθώς η μετοχή της παραμένει κατά 90% χαμηλότερα από τα προηγούμενα υψηλά της. Σήμερα βρίσκεται στην 89η θέση ανάμεσα στις εταιρείες του S&P 500
Η Coca Cola ήταν στο top5 έως το 1998, αλλά στη συνέχεια αντιμετώπισε διοικητικά θέματα και πιέσεις από την αλλαγή του κλίματος απέναντι στη ζάχαρη. Σήμερα βρίσκεται στην 29η θέση του S&P 500.
Από το σημερινό top5, η εταιρεία που έχει περάσει το μεγαλύτερο διάστημα στην κορυφή είναι η Microsoft (321 μήνες στο top5 από το 1966) και ακολουθούν η Apple (171 μήνες) και η Alphabet (141 μήνες).