Το κρατικό ταμείο δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες, ενώ και ο ορίζοντας επανεκκίνησης είναι «θολός, όπως έχουν πει επανειλημμένα στελέχη του οικονομικού επιτελείου κι έτσι το νέο πλέγμα στήριξης της οικονομίας αναμένεται να είναι πολύ στοχευμένο και σε συνεννόηση με τους θεσμούς. Άλλωστε οι τελευταίοι έχουν κρούσει το «δημοσιονομικό» καμπανάκι του κινδύνου λόγω του υψηλού χρέους της χώρας. Έτσι αφού ολοκληρωθούν οι τηλεδιασκέψεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα με τους δανειστές θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τον Μάρτιο.

Στη φαρέτρα πάντως αναμένεται να μπουν τα εξής

– επιδότηση των παγίων δαπανών συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ με το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά επιχείρηση μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 10 εκατ. ευρώ. Βέβαια όλο το ποσό δε θα είναι σε μετρητά αλλά να αφορά και ενισχύσεις μέσω φορολογικών εκπτώσεων ή εκπτώσεων ασφαλιστικών εισφορών.

– «Αναδρομική» διαγραφή του 50% των δανείων που έλαβαν 145.000 επιχειρήσεις στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό των πρώτων τριών κύκλων ανήλθε στα 3 δισ. ευρώ και μετά την απόφαση μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα για μετατροπή επιστρεπτέων ενισχύσεων σε επιδοτήσεις μπορεί το Υπ. Οικονομικών να προχωρήσει σε σχετική ρύθμιση.

– Επίσης ανοίγει ξανά ο 5ος κύκλος για τις νέες επιχειρήσεις στην πλατφόρμα “mybusinessSupport” προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις στον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής περίπου 10.000 νέες επιχειρήσεις, καθώς και όσοι έμειναν εκτός γιατί ενώ είχαν δηλώσει τα έσοδά τους δεν πάτησαν το «κουμπί» για να υποβάλουν την αίτηση. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα έχουν προθεσμία μέχρι τις 8 Φεβρουάριου για να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν ενισχύσεις από 1.000 έως 4.000 ευρώ. Συγκεκριμένα την ευκαιρία να ενταχθούν στο πρόγραμμα έχουν επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών από την 1 η Νοεμβρίου 2019 έως και την 29 η Φεβρουαρίου 2020, καθώς και από την 1η Αυγούστου 2020 έως και την 31η Οκτωβρίου 2020, και οι οποίες ανήκουν σε κλάδους που πλήττονταν άμεσα την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Πρόκειται για επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών και άλλων κλάδων που ήταν κλειστοί με κρατική εντολή κατά το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020.

– Οι επιχειρήσεις αυτές, θα είναι επιλέξιμες στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανεξαρτήτως του κύκλου εργασιών τους ή των ακαθάριστων εσόδων τους. Το ύψος της χρηματοδοτικής ενίσχυσης για τις εν λόγω επιχειρήσεις διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ. Όμως, αυτό είναι το ελάχιστο ποσό, αφού, εάν με βάση την απόφαση παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, το ύψος της ενίσχυσης αυξάνεται στα 2.000 ευρώ, εάν η επιχείρηση απασχολεί έναν έως πέντε εργαζομένους, και στα 4.000 ευρώ, εάν απασχολεί άνω των πέντε εργαζομένων.

Συγχρόνως, δίνεται η δυνατότητα να υποβάλουν κατ’ εξαίρεση αίτηση ένταξης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, όσες επιχειρήσεις δήλωσαν έως τις 19 Ιανουαρίου 2021 στοιχεία στην εφαρμογή “Τα Έσοδά μου”, στην πλατφόρμα “myBusinessSupport”, αλλά δεν συμπλήρωσαν μέχρι τότε τη σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χρηματοδοτική ενίσχυση, θεωρώντας ότι θα κοπούν. Αντιμετωπίζονται έτσι περιπτώσεις επιχειρήσεων, οι οποίες αποκλείστηκαν από τη διαδικασία, επειδή εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, παρότι δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους στη σχετική εφαρμογή της πλατφόρμας «myBusinessSupport»

– Παράλληλα προωθείται το μέτρο της εγγύησης δανείων μέσω προγράμματος του ΥΠΑΝ

– Επιπλέον σε εξέλιξη είναι οι διαπργματεύσεις για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ ώστε μετά το Μάρτιο να προωθηθεί σε διαδικασία υλοποίησης.

– Προωθείται επίσης η εκ προτέρων δήλωση των εργαζομένων που θα μπουν σε αναστολή για τον Φεβρουάριο. Σκοπός είναι να γίνει πιο «στοχευμένα» η επέκταση του μέτρου των αναστολών και να αποφευχθούν φαινόμενα «μαϊμού» αναστολών.

– Θα επεκταθεί επίσης η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών αλλά και οι αναστολές καταβολών φόρων κτλ με απόλυτα όμως στοχευμένο τρόπο σε επιχειρήσεις που πλήττονται.

– Τέλος δρομολογείται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 αλλά με πιο αυστηρούς όρους