Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε σήμερα την πρόθεσή του να έχει τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο και με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσα στις επόμενες ημέρες με την ελπίδα, όπως είπε, η τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει μαζί τους να οδηγήσει σε μια συνάντηση των ηγετών στην Τουρκία με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει κοινό θαλάσσιο σύνορο με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες και έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο.

Παράλληλα, έχει φιλοξενήσει συνομιλίες ανάμεσα στον ουκρανό και τον Ρώσο ΥΠΕΞ στην Αττάλεια  και μεταξύ διαπραγματευτών από τις δύο χώρες στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ασκεί πιέσεις και για συνάντηση των δύο προέδρων.

Ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι «Δεν έχουν εξαντληθεί οι ελπίδες μας», όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας.

Και πρόσθεσε ότι «…Σχεδιάζουμε να έχουμε και πάλι τηλεφωνική επικοινωνία με τον (ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν και τον (ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ) Ζελένσκι σήμερα ή αύριο. Με την τηλεφωνική επικοινωνία σκοπεύουμε να μεταφέρουμε την διαδικασία της Κωνσταντινούπολης σε επίπεδο ηγετών».

Ο Πούτιν θέλει πάση θυσία να παρουσιάσει μια «νίκη» στην εθνική εορτή της 9ης Μαΐου

«Περίμεναν να καταλάβουν το Κίεβο σε δύο ημέρες και στη συνέχεια να κάνουν παρέλαση εδώ» δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπόρεσε να στήσει παρέλαση στην ουκρανική πρωτεύουσα, αλλά μία παρέλαση στη Μόσχα είναι προ των πυλών και ό,τι και εάν συμβαίνει στο πεδίο των μαχών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανολογείται ότι θα κηρύξει νίκη τηςΡωσίας σε δύο εβδομάδες από σήμερα.

Στις 9 Μαΐου είναι μία από τις σημαντικότερες εθνικές εορτές της Ρωσίας, η Ημέρα της Νίκης – πρόκειται για την επέτειο από την παράδοση των Γερμανών και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κάθε τέτοια ημέρα το Κρεμλίνο κάνει επίδειξη της δύναμης της χώρας – απέναντι σε φίλους και εχθρούς.

Η Ημέρα της Νίκης αφορά μόνο τη στρατιωτική ισχύ και φέτος, που έρχεται εν μέσω πολέμου (ακόμα και εάν οι Ρώσοι απαγορεύεται να τον αποκαλούν έτσι και περιορίζονται στον όρο «στρατιωτική επιχείρηση») δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή από το να καυχηθούν για τη νίκη.

Την ίδια ώρα,  οι Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ αναφέρουν ότι Ρώσοι αναλυτές αλλά και η κοινή λογική ορίζουν πως ο Πούτιν θέλει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία. Η ημερομηνία αυτή θα σημάνει τη νίκη της Ρωσίας σε κάποιον τομέα.

Η επιχείρηση της χώρας έχει εστιάσει στην ανατολική Ουκρανία και ειδικότερα στην περιοχή του Ντονμπάς, κοντά στα ρωσικά σύνορα, όπου υπάρχουν πολλοί Ρώσοι και ρωσόφωνοι πολίτες.

Ο Πούτιν θα αναζητήσει εκεί τη νίκη, μία «μεγαλειώδη νίκη», την οποία θα μπορεί να παρουσιάσει στον λαό του για να αποδείξει πως είναι δήθεν ο μεγαλύτερος ηγέτης παγκοσμίως και η «ειδική επιχείρησή του» άξιζε τις επιπτώσεις – οικονομικές και μη.

Παρά ταύτα, μέχρι τώρα  ο πόλεμός του δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το αντίθετο, μάλιστα, έχει ενισχύει το εθνικό αίσθημα των Ουκρανών και έχει ενώσει τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και τη Δύση. Παρ΄όλα αυτά, ο Πούτιν έχει καταφέρει να αποκρύψει αυτά τα γεγονότα από τους πολίτες του, κλείνοντας ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Οι Ρώσοι ενημερώνονται μόνο από κρατικά μέσα, τα οποία ακολουθούν πιστά τη γραμμή Κρεμλίνου.

Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, όμως, μερικές ειδήσεις περνούν στη Ρωσία και ο Πούτιν δεν θέλει, σε καμία περίπτωση, να χαλάσει η εικόνα του και να αποδυναμωθεί, όπως σχολιάζει το CNN. Άρα, χρειάζεται, επειγόντως, μία μεγάλη νίκη.

Στις 9 Μαΐου, λοιπόν, θα σταθεί στην Κόκκινη Πλατεία, σε μία σκηνή που είναι κατασκευασμένη μπροστά από το μαυσωλείο του Βλαντίμιρ Λένιν, και θα προσποιηθεί πως όλα βαίνουν καλώς.

Είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει και κάτι για το Ντονμπάς. Ίσως ότι το «απελευθέρωσε» από τους «ναζί», που ισχυρίζεται ότι εξουσιάζουν την Ουκρανία. Ίσως υπάρξει άλλο ένα δημοψήφισμα, όπως αυτό του 2014 για την Κριμαία.