Τη διακοπή των διμερών επαφών με την Ελλάδα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κλιμακώνοντας τις επιθέσεις προς την Ελλάδα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε απευθυνόμενος στα μέλη του AKP, να μην έχουν πλέον διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα. Πρόκειται για ανατροπή, μετά την επανέναρξη των συνομιλιών πέρυσι για την αντιμετώπιση των διαφορών τους στη Μεσόγειο μετά από μια πενταετή παύση.

Το Reuters σχολιάζει ότι οι εν λόγω συνομιλίες είχαν σημειώσει μικρή πρόοδο. Ο Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν υπάρχει πια» για αυτόν, κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να εμποδίσει τις πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ψύχραιμη αντίδραση από την Αθήνα

«Δεν παρασυρόμαστε από την έξαρση της τουρκικής ρητορικής ούτε από την έξαρση των προκλητικών ενεργειών, αντιδρούμε πάντα με ψυχραιμία, αλλά δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

«Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες μία αύξηση της τουρκικής ρητορικής σε αντίδραση των ενεργειών μας αυτών», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται πάνω σε συγκεκριμένες αξίες, αρχές, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και πάνω σε αυτές τις αξίες και αυτές τις αρχές θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε».

Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πως η Ελλάδα δεν απαντά ποτέ σε προσωπικό επίπεδο, μιλά πάντα για τις ενέργειες μίας χώρας και όχι για πρόσωπα, ενώ επεσήμανε ότι η χώρα μας επιθυμεί τον διάλογο με την Τουρκία αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. «Απαντάμε με σύνεση και ψυχραιμία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και παράλληλα ενημερώνουμε και τους ομολόγους μας και τους συμμάχους μας για όλα αυτά», υπογράμμισε.