Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει τη ρητορική των προκλήσεων έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ στο «κάδρο» του εισέρχεται και η Γαλλία, δεδομένου ότι ο ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε την περασμένη Τρίτη (31/05) στο ζήτημα της πρόσφατης τουρκικής προκλητικότητας κατά της Αθήνας, καταδικάζοντας τη στάση της Άγκυρας, μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η Τουρκία παραμένει σταθερή στη στάση της ενάντια στην ένταξη των Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, έως ότου εκπληρωθούν οι προηγούμενες απαιτήσεις της Άγκυρας» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματός του.

«Δεν αλλάζουμε τη θέση μας αναφορικά με την περαιτέρω επέκταση της συμμαχίας, μέχρι να εκπληρωθούν όλες οι προσδοκίες μας», τόνισε.

«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, από τα σύνορα του Εθνικού Συμφώνου μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, από την επιστροφή Ελλάδας και της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, έως την ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε κανένα από αυτά δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν, η Τουρκία και οι πολίτες της δεν έχουν το δικαίωμα να είναι αμέτοχοι σε ό,τι συμβαίνει γύρω τους. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική που έχουμε χαράξει στη Μεσόγειο, τη Συρία και παντού», υποστήριξε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, επίσης, είπε πως τα στοιχεία πληθωρισμού του μήνα Μαΐου –όταν ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή «εκτινάχθηκε» σε υψηλό 24 ετών– έδειξαν ότι ο πληθωρισμός καταγράφει πλέον πτωτική τάση και πως η κυβέρνησή του επεξεργάζεται τρόπους για να ανακουφίσει τους πολίτες και να καταπολεμήσει τη ραγδαία αύξηση των τιμών.

Ο πληθωρισμός έφθασε στο 73.5% τον Μάιο –τροφοδοτούμενος από την πτώση της τουρκικής λίρας, την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τον πόλεμο στην Ουκρανία– αν και το ποσοστό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.