Για ενδεχόμενη συνάντηση με τον ηγέτη των Ταλιμπάν- στο πλαίσιο των προσπαθειών για να τεθεί τέλος στις μάχες στο Αφγανιστάν- έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στο CNN Turk.

Η Τουρκία προσφέρθηκε να αναπτύξει στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και επί εβδομάδες διεξάγει συνομιλίες με τις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν έχει ζητήσει να πληρούνται οι οικονομικές, υλικοτεχνικές και διπλωματικές συνθήκες.

Από την πλευρά του, οι Ταλιμπάν έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία να μην διατηρήσει στρατεύματα στο Αφγανιστάν για να φυλάσσουν αεροδρόμιο αλλά η Άγκυρα επιμένει στη θέση της.

Θυμίζουμε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «δεν μετανιώνει» για την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, όπως δήλωσε την Τρίτη, ενώ κάλεσε τους Αφγανούς «να πολεμήσουν για τη χώρα τους».

«Δεν μετανιώνω για την απόφασή μου», τόνισε ο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους από τον Λευκό Οίκο. Οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες αναμένεται να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν στις 31 Αυγούστου, έπειτα από 20 χρόνια που βρίσκονταν στην εμπόλεμη χώρα.

Ασταμάτητοι οι Ταλιμπάν, καταλαμβάνουν διάφορα σημεία

Από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, πριν περίπου ένα μήνα, οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει μια ευρεία επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας καθώς και εννέα πρωτεύουσες επαρχιών μέσα σε μόλις έξι ημέρες.

Στο μεταξύ εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera ότι οι αντάρτες παραμένουν δεσμευμένοι στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Ντόχα με την Καμπούλ και δεν επιθυμούν την κατάρρευσή τους.

Να σημειωθεί πως οι Ταλιμπάν κατέλαβαν και τη Φαϊζαμπάντ, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, την ένατη κατά σειρά πρωτεύουσα επαρχίας η οποία πέφτει στα χέρια τους μέσα σε χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά τη μία εβδομάδα, σύμφωνα με ό,τι δήλωσε τοπικός βουλευτής.