Με  τον (σχετικά φρέσκο) πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, Ερνστ Ράιχελ συναντήθηκε πριν από περίπου 10 ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Όπως έγινε γνωστό από όλες τις πλευρές, η συνάντηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και ο κ. Σκρέκας την περιέστρεψε στην πορεία των γερμανικών επενδύσεων  στον τομέα της ενέργειας.

Εγινε και αναλυτική κουβέντα  για τη στρατηγική συμφωνία μεταξύ ΔΕΗ και  RWE που ξεκινάει από Σεπτέμβριο με επένδυση 1,3 δις ευρώ, αλλά και για το ενδιαφέρον πολλών γερμανικών εταιρειών να επενδύσουν σε ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Ο κ. Σκρέκας στηρίζει ένθερμα το σχέδιο  απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη γι αυτό και εστιάζει στην προώθησή του.

Στο πλαίσιο αυτό, η επαφή με το γερμανό πρέσβη υπήρξε γόνιμη. Ορισμένοι στο υπουργείο μετά την επιτυχή έκβαση της συνάντησης αναστέναξαν με ανακούφιση! Γιατί; Διότι έχουν γίνει γνωστά ήδη πολλά για το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του κ.Ράιχελ.

Ο «άκομψος» κύριος πρέσβης

Σε αντίθεση με τους προηγούμενους πρέσβεις της Γερμανίας στην Αθήνα, όπως ο κ.Πλέτνερ και ο κ. Ντολτ που συμπεριφέρθηκαν με διπλωματική μαεστρία και φιλελληνικό πνεύμα σε μια δύσκολη περίοδο για την εικόνα της Γερμανίας μετά το πρώτο Μνημόνιο και τη γνωστή συμπεριφορά του κ.Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα, «δυστυχώς ο σημερινός πρέσβης συμπεριφέρεται μάλλον … άκομψα, θυμίζοντας εποχές πριν από 70 χρόνια όταν ξένοι πρέσβεις στην Αθήνα έκαναν τα …κουμάντα» όπως μας είπε καθηγητής Πανεπιστημίου που ασχολείται επισταμένα με την ενεργειακή διπλωματία.

Και συνέχισε ο διακεκριμένος έλληνας πανεπιστημιακός: «ο κ.Ράιχελ χρησιμοποιεί το twitter πιο πολύ κι από τον Τράμπ κάτι που δεν συνηθίζουν οι ανώτατοι διπλωμάτες! Τελευταία μάλιστα έκανε αυστηρές παρατηρήσεις σε έλληνα δημοσιογράφο όταν ο τελευταίος απλώς αναπαρήγαγε σχόλιο αλλοδαπού δημοσιογράφου για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας-Γερμανίας».

Τι έγραψε ο κ. Ράιχελ σε αυστηρό γερμανικό ύφος για να …κακίσει τον έλληνα δημοσιογράφο;   «Ως σοβαρός δημοσιογράφος που κάνει έρευνα, γνωρίζετε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τον αγωγό Nord Stream 2; Γιατί δεν γράφετε κάτι για την πρόσκληση στον Πούτιν για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου;».

Η άκομψη και εντελώς άσχετη αυτή υπόδειξη    προκάλεσε όπως ήταν φυσικό σφοδρές αντιδράσεις και σχόλια, αλλά ο κ.Ράιχελ δεν αναδιπλώθηκε.

Τι έλεγαν μετά από αυτά στο Υπουργείο Ενέργειας; «ευτυχώς που δεν τόλμησε να κάνει καμία υπόδειξη και στον Σκρέκα διότι ο υπουργός είναι τρικαλινός, δεν τα σηκώνει αυτά  και παίρνει εύκολα ανάποδες! Θα του απαντούσε ανάλογα και …καταλαβαίνετε…».

Ο Θεός (είναι Προτεστάντης; Είναι καθολικός; Δεν γνωρίζουμε) τον φύλαξε τον κ. Ράιχελ που θα πρέπει να γίνει πιο …διπλωμάτης στην κυριολεξία!