Με τρεις σημαντικές αλλαγές για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα κάνει ποδαρικό το νέο έτος, αλλαγές που αφορούν κυρίως στο εισόδημά τους.

Πέραν των θεσμοθετημένων αλλαγών στο ασφαλιστικό (νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και νέο επικουρικό ταμείο), το εισόδημα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να ενισχυθεί από τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή – παράταση τριών μέτρων.

Πιο αναλυτικά:

Ο κατώτατος μισθός

Ο κατώτατος μισθός (αφορά 450.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα) από 1η Ιανουαρίου 2022 θα διαμορφωθεί από τα 650 ευρώ που είναι τώρα στα 663, με την αύξηση κατά 2% που έχει αποφασιστεί, ενώ σχεδιάζεται πρόσθετη αύξηση το δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους (εκτιμάται γύρω στο 3%).

Έτσι, έως και 195 ευρώ υψηλότερος θα είναι ο κατώτατος μισθός από την 1η Ιανουαρίου του 2022 αν συνυπολογισθούν και οι τριετίες στους έμπειρους υπαλλήλους.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Ήδη ανακοινώθηκε η επέκταση για όλο το 2022 της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022 για το Δημόσιο και τους συνταξιούχους τίθεται στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Οι ασφαλιστικές εισφορές

Διατηρούνται και το 2022 οι μειωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές για εργοδότες και εργαζόμενους. Αυτό στην πράξη οδηγεί σε σημαντική ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους για ακόμη έναν χρόνο, με άμεσες θετικές συνέπειες τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους εργοδότες.

Η μείωση επιμερίζεται σε -1,79% ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και -1,21% ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζόμενους διατηρώντας και την επόμενη χρονιά το σύνολο των εισφορών στο 36,66% από 39,66%