Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Tagesschau.de «η πλατεία μπροστά στη Βουλή ήταν γεμάτη, ήταν μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των συνδικάτων εδώ και χρόνια. Αφορμή για τις διαμαρτυρίες είναι το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, που επιχειρεί να περάσει η συντηρητική κυβέρνηση από το Κοινοβούλιο. Προβλέπει μεταξύ άλλων την αύξηση του επιτρεπτού ορίου για τις υπερωρίες και τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία. Το σημερινό όριο υπερωριών αναμένεται να αυξηθεί κατά 30-50%, ανάλογα με τον επαγγελματικό κλάδο».
Όπως σημειώνει ο ανταποκριτής της ARD, σύμφωνα με τη DW, «το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα προσαρμόζεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ανταποκρίνεται στην ανάγκη πολλών εργαζομένων για περισσότερη ευελιξία. Από την πλευρά τους τα συνδικάτα ασκούν κριτική, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο εκμεταλλεύεται τη διάθεση που είχαν δείξει πολλοί εργαζόμενοι σε εποχές πανδημίας να προσαρμοστούν σε νέες μορφές εργασίες. Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται τέρας, που περικόπτει εργασιακά δικαιώματα και περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία».
Πλήθος κόσμου στις απεργιακές κινητοποιήσεις
Σημειώνεται πως μεγάλες σε συμμετοχή ήταν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, εναντίον του νέου εργασιακού νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα διοργανώθηκαν δύο εκδηλώσεις το πρωί της Πέμπτης και ακολούθησαν αντίστοιχες πορείες στη Βουλή των Ελλήνων, χωρίς όμως να συμπέσουν, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΜέΡΑ25 και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε: «Η κυβέρνηση της Δεξιάς δείχνει σήμερα το πραγματικό της πρόσωπο. Για ποιών τα συμφέροντα δουλεύει και ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετεί. Για χάρη μιας μικρής ελίτ επιχειρηματιών, ως επί το πλείστον συνδαιτυμόνων και φίλων του κυρίου Μητσοτάκη, βάζει στο στόχαστρο τις δυνάμεις της εργασίας, τον κόσμο της εργασίας. Νομοθετεί περισσότερες ώρες δουλειάς, μικρότερο μισθό, νομοθετεί να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με ρεπό. Αυτός ο κόσμος της εργασίας είναι που θα δώσει ρεπό διαρκείας πολύ σύντομα στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Στον κύριο Μητσοτάκη και στους υπουργούς του. Και μια προοδευτική κυβέρνηση θα έρθει να ανατρέψει αυτές τις ρυθμίσεις του εργασιακού Μεσαίωνα. Θα έρθει να επαναφέρει την χώρα σε τροχιά κοινωνικής συνοχής και τους εργαζόμενους σε συνθήκες αξιοπρέπειας». Η πορεία από την οδό Σταδίου στη Βουλή ολοκληρώθηκε ειρηνικά, χωρίς εντάσεις, λίγο μετά τις 14:30.
Στις 10.00 στα Προπύλαια ξεκίνησε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και των συνδικαλιστικών σωματείων που πρόσκεινται σε αυτό. Το «παρών» έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος δήλωσε: «Ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων. Τον τελικό λόγο πλέον έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες, που αν καταλάβουν και συνειδητοποιήσουν τη δύναμη τους, μπορούν να το αχρηστεύσουν, μπορούν να το στείλουν εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια. Για να μη ζήσουν μια ζωή σκλάβου τον 21ο αιώνα». Ακολούθησε πορεία η οποία ολοκληρώθηκε στη Βουλή γύρω στις 12:30.