Σε εντατικές διεργασίες βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών με τα στελέχη τους να επεξεργάζονται σχέδια διεκδίκησης των πρώτων έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα προκηρυχθούν το προσεχές διάστημα.

Οι συμμαχίες που θα δημιουργηθούν θα διεκδικήσουν μερίδιο από την πίτα των έργων, ο προϋπολογισμός των οποίων φτάνει τα 7 δισ. ευρώ.

Στη σειρά των έργων που αναμένεται να προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα συγκαταλέγεται η ψηφιοποίηση του Αρχείου Υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Το έργο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα, από άποψη προϋπολογισμού – 242,4 εκατ. ευρώ, που έχουν πάρει την έγκριση των αρμόδιων αρχών και αφορά στην ψηφιοποίηση των 600 εκατομμυρίων σελίδων των αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας.

Στόχος του είναι μέσω του πληροφοριακού συστήματος που θα δημιουργηθεί τα αρχεία να καταστούν προσβάσιμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Στην ομάδα των πρώτων  έργων που θα μπουν σε τροχιά εντάσσεται και το έργο δικτυακή αναβάθμιση με οπτικές ίνες για το δίκτυο GRNET και τα συνδεδεμένα δίκτυα, δηλαδή για το σύνολο των Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών φορέων της χώρας, το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο, κι έναν σημαντικό αριθμό δημόσιων νοσοκομείων και λοιπών φορέων έρευνας και εκπαίδευσης.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 30,5 εκατ. ευρώ.