Ανάλυση της ΕΔΕΥΕΠ που έγινε το 2024 και αφορά 20 γεωτρήσεις (πιθανούς στόχους) στην ευρύτερη περιοχή του νοτίου Ιονίου έχει στα χέρια της η αμερικανική Chevron, η οποία διεκδικεί έκταση 10.211 τετρ. χλμ. στη νότια Πελοπόννησο.
Το νέο αυτό στοιχείο προκύπτει από το κείμενο της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για τη χορήγηση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Α2» και «νότια της Πελοποννήσου», που ενέκρινε χθες με υπουργική απόφαση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, κηρύσσοντας την έναρξη του διεθνούς διαγωνισμού για τις σχετικές παραχωρήσεις.
Από το περιεχόμενο της πρόσκλησης πληροφορούμαστε επίσης ότι το αίτημα της Chevron για την περιοχή «νότια Πελοπόννησος» υποβλήθηκε στην ΕΔΕΥΕΠ στις 22 Αυγούστου 2024 και από εκείνη στο ΥΠΕΝ στις 26 Αυγούστου, που σημαίνει ότι μεσολάβησαν τουλάχιστον τέσσερις μήνες μέχρι να γίνει αποδεκτό από το ΥΠΕΝ στις 20 Ιανουαρίου, ανήμερα της ορκωμοσίας του προέδρου Τραμπ στις ΗΠΑ.
Μεταξύ των προϋποθέσεων για συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναφέρεται και η «αποδεδειγμένη αγορά του τμήματος της ανάλυσης της ΕΔΕΥΕΠ (2024) που αφορά 20 γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή του νοτίου Ιονίου για 35.000 ευρώ». Αυτοί που γνωρίζουν θεωρούν δεδομένο ότι η ανάλυση έχει ήδη αγοραστεί από τη Chevron και γι’ αυτό τίθεται ως προϋπόθεση για άλλους επενδυτές.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής διεκδικώντας μία από τις δύο περιοχές σε διάστημα 90 ημερών από τη δημοσίευση της πρόσκλησης στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Θα ακολουθήσει αξιολόγηση σε διάστημα 60 ημερών και σύναψη σύμβασης μίσθωσης σε 60 ημέρες από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Το στάδιο ερευνών θα διαρκεί μέχρι 7 έτη και δύναται να παραταθεί, σύμφωνα με τον νόμο περί υδρογονανθράκων, ενώ διαιρείται σε τρεις φάσεις. Με τη δήλωση εντοπισμού εμπορικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος αρχίζει το στάδιο εκμετάλλευσης, που διαρκεί 25 έτη με δυνατότητα παράτασης για δύο περιόδους 5 ετών εκάστη.
Ο μισθωτής υπόκειται σε ειδικό φόρο εισοδήματος με συντελεστή 20%, καθώς και σε περιφερειακό φόρο με συντελεστή 5%. Οι κεφαλαιακές δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη αποσβένονται σε ποσοστό 40% έως 70%. Το μίσθωμα θα κυμαίνεται από ένα κατώτατο όριο 4% επί των παραχθέντων και διασωθέντων υδρογονανθράκων σε χρήμα ή σε είδος, σε συνάρτηση με τα σωρευτικά ακαθάριστα έσοδα. Η πρόσκληση θέτει εκτός διαγωνισμού ρωσική συμμετοχή, άμεση ή έμμεση.