Η Ινδία ερευνά τις επιχειρηματικές πρακτικές των τοπικών δραστηριοτήτων του Netflix για παραβιάσεις της βίζας και φυλετικές διακρίσεις, όπως αναφέρει κυβερνητικό email που επικαλείται το Reuters.

Οι λεπτομέρειες της έρευνας περιλαμβάνονταν σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της 20ής Ιουλίου, το οποίο εξέτασε το Reuters, με αποστολέα έναν αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών προς την πρώην διευθύντρια επιχειρηματικών και νομικών υποθέσεων της Netflix για την Ινδία, Nandini Mehta, η οποία αποχώρησε από την εταιρεία το 2020.

«Πρόκειται για ανησυχίες σχετικά με τις θεωρήσεις και τις φορολογικές παραβάσεις όσον αφορά τις επιχειρηματικές πρακτικές του Netflix στην Ινδία», έγραψε ο Ινδός αξιωματούχος Deepak Yadav από το Foreigners Regional Registration Office (FRRO) του υπουργείου Εσωτερικών στο Νέο Δελχί.

«Λάβαμε ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα αυτό όσον αφορά (σε σχέση με) τη συμπεριφορά της εν λόγω εταιρείας, την παραβίαση της βίζας, τις παράνομες δομές, τη φοροδιαφυγή και άλλες πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων περιστατικών φυλετικών διακρίσεων στα οποία έχει εμπλακεί η εταιρεία κατά τη διεξαγωγή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της στην Ινδία», πρόσθεσε.

Σε δήλωση που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, η Mehta δήλωσε ότι ασκεί αγωγή στις ΗΠΑ κατά της Netflix για υποτιθέμενη παράνομη απόλυση, καθώς και για φυλετικές και έμφυλες διακρίσεις – κατηγορίες που η εταιρεία αρνείται.

Η Mehta δήλωσε ότι καλωσόρισε την ινδική έρευνα και ελπίζει ότι οι αρχές θα δημοσιοποιήσουν τα πορίσματά τους, αλλά δεν επεκτάθηκε στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης.

Εκπρόσωπος της Netflix δήλωσε ότι η εταιρεία «δεν γνώριζε για έρευνα της ινδικής κυβέρνησης».

Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Ινδού αξιωματούχου δείχνει τον αυξανόμενο έλεγχο του Netflix στην Ινδία, όπου έχει περίπου 10 εκατ. χρήστες και την οποία θεωρεί μια αναπτυσσόμενη αγορά. Οι εταιρείες στοχεύουν σε εύπορους μεταξύ των 1,4 δισ. κατοίκων της χώρας.

Με την πάροδο των ετών, ο αμερικανικός γίγαντας streaming έχει αναπτύξει περισσότερο τοπικό περιεχόμενο με ηθοποιούς του Μπόλιγουντ.

Έχει επίσης αντιμετωπίσει συχνά πυρά στην Ινδία για το περιεχόμενό της. Αυτόν τον μήνα, αναγκάστηκε να προσθέσει νέες δηλώσεις αποποίησης ευθύνης σε μια ινδική σειρά για μια αεροπειρατεία μετά την οργή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της κυβέρνησης για το γεγονός ότι, όπως ανέφεραν, οι μουσουλμάνοι αεροπειρατές παρουσιάζονταν ως ινδουιστές.

Αγωγή και έγγραφα

Το Netflix αντιμετωπίζει από το 2023 μια φορολογική απαίτηση από την Ινδία, την οποία αμφισβητεί. Ωστόσο μια ευρύτερη έρευνα για ισχυρισμούς που περιλαμβάνουν τη συμμόρφωση και ως προς τις φυλετικές διακρίσεις δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα της ινδικής κυβέρνησης δεν διευκρίνισε ποιες υπηρεσίες εξετάζουν θέματα που αφορούν τη Netflix. Η FRRO συνεργάζεται στενά με το Γραφείο Πληροφοριών του υπουργείου Εσωτερικών, την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών, και είναι η κύρια υπηρεσία που εξετάζει τη συμμόρφωση των αλλοδαπών με τις θεωρήσεις εισόδου και τις άδειες επίσκεψης στις λεγόμενες «ευαίσθητες» περιοχές.

Πέρυσι, η Ινδία κατηγόρησε την κινεζική εταιρεία smartphone Vivo και τις ινδικές θυγατρικές της για παραβίαση των κανόνων για τη βίζα, καθώς επισκέφθηκαν ορισμένες «ευαίσθητες» περιοχές χωρίς άδεια. Η Ινδία χαρακτηρίζει τμήματα ορισμένων πολιτειών, όπως το Τζαμού και Κασμίρ στο βορρά και το Σικκίμ στα ανατολικά, ως απαγορευμένες περιοχές.

Η FRRO ενεργεί επίσης ως σύνδεσμος σε θέματα που αφορούν αλλοδαπούς με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Η Mehta εργάστηκε στα γραφεία της εταιρείας στο Λος Άντζελες και στη Βομβάη από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Απρίλιο του 2020, όπως προκύπτει από το προφίλ της στο LinkedIn.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα της ινδικής κυβέρνησης της ζήτησε να παράσχει «λεπτομέρειες/έγγραφα», καθώς ήταν πρώην νομικό στέλεχος της εταιρείας.

Το 2021, η Mehta μήνυσε το Netflix στο ανώτερο δικαστήριο της κομητείας του Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια για υποτιθέμενη παράνομη απόλυση και φυλετικές και έμφυλες διακρίσεις, σύμφωνα με τα αρχεία των αμερικανικών δικαστηρίων.

Η Netflix αρνήθηκε στο αμερικανικό δικαστήριο «κάθε ισχυρισμό» και ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι η Mehta απολύθηκε επειδή χρησιμοποίησε επανειλημμένα την εταιρική πιστωτική της κάρτα για δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε προσωπικά έξοδα.

Η υπόθεσή της έχει οριστεί για ακρόαση αύριο Δευτέρα στο Λος Άντζελες.

Διαβάστε ακόμη: