Οι φορητές συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης συχνά συνιστούν να κάνουμε 10.000 βήματα την ημέρα, σύμφωνα ωστόσο με πρόσφατες μελέτες, η προτροπή αυτή δεν βασίζεται σε κάποια επιστημονική έρευνα, αλλά σε κάποια παλιά διαφημιστική καμπάνια.

Σύμφωνα με την Dr. I-Min Lee, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Harvard T.H. Chan School of Public Health, ο στόχος των 10.000 βημάτων την ημέρα έγινε δημοφιλής στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1960, όταν ένας κατασκευαστής ρολογιών, ελπίζοντας να επωφεληθεί από το ενδιαφέρον για τη φυσική κατάσταση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο του 1964, παρήγαγε μαζικά ένα βηματόμετρο που μεταφράστηκε σε “10.000-steps meter” και δημιούργησε έναν στόχο περπατήματος που με τα χρόνια ενσωματώθηκε στην παγκόσμια συνείδηση.

H Μελέτη που καταρρίπτει τα 10.000 βήματα την ημέρα

Σήμερα ωστόσο, επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε 10.000 βήματα (που ισοδυναμούν με 8 χλμ) για χάρη της υγείας ή της μακροζωίας μας. Μια μελέτη του 2019 της Dr. Lee και των συνεργατών της διαπίστωσε ότι οι γυναίκες ηλικίας 70 ετών που έκαναν 4.400 βήματα την ημέρα μείωσαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά περίπου 40%, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έκαναν 2.700 ή λιγότερα βήματα την ημέρα. Οι κίνδυνοι για πρόωρο θάνατο συνέχισαν να μειώνονται στις γυναίκες που έκαναν πάνω από 5.000 βήματα την ημέρα, αλλά τα περισσότερα οφέλη είχαν αυτές που έκαναν καθημερινά 7.500 βήματα. Με άλλα λόγια, οι ερευνητές δεν βρήκαν κανένα πρόσθετο όφελος από τα 10.000 ή περισσότερα βήματα.

Μια άλλη, πιο εκτεταμένη μελέτη του 2020, στη οποία έλαβαν μέρος περίπου 5.000 μεσήλικοι άνδρες και γυναίκες διαφόρων εθνικοτήτων, διαπίστωσε επίσης ότι τα 10.000 βήματα την ημέρα δεν αποτελούν προϋπόθεση για μακροζωία. Σε αυτή τη μελέτη, οι άνθρωποι που περπατούσαν περίπου 8.000 βήματα την ημέρα είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από καρδιακές παθήσεις ή οποιαδήποτε άλλη αιτία, σε σχέση με αυτούς που έκαναν 4.000 βήματα την ημέρα. Τα οφέλη ωστόσο των επιπλέον βημάτων δεν ήταν πολλά, δεδομένου ότι οι άνθρωποι που έπιασαν τον στόχο των 10.000 βημάτων δεν αύξησαν επιπλέον τις πιθανότητες να μην πεθάνουν πρόωρα.

Στην πραγματικότητα λίγοι από εμάς πιάνουν τον στόχο των 10.000 βημάτων, ούτως ή άλλως. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, οι περισσότεροι ενήλικες στην Αμερική, τον Καναδά και τα άλλα δυτικά έθνη, κάνουν κατά μέσο όρο λιγότερα από 5.000 βήματα την ημέρα, ενώ ακόμα και αυτοί που πιάνουν τον πολυπόθητο στόχο, το επίτευγμα τους τείνει να είναι εφήμερο.

Όπως καταλαβαίνετε, το περπάτημα μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας, ανεξάρτητα από το εάν χτυπάτε τον “μαγικό αριθμό”.

Σεξ και υγεία της καρδιάς