Η Wall Street Journal δημοσίευσε μια σειρά στοιχείων αποκαλύπτοντας ότι το Instagram επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία των έφηβων κοριτσιών. Τα social media και κυρίως το Instagram και το Facebook μπορούν να καθορίσουν σημαντικά την τροπή ορισμένων ζητημάτων, καθώς έχουν καταφέρει μέσα στο πέρασμα των χρόνων να προκαλέσουν διαταραχές στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Μία από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις της έρευνας είναι ότι η εταιρεία γνωρίζει ότι το Instagram μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους για την ψυχική υγεία των κοριτσιών που βρίσκονται στην εφηβεία. Σύμφωνα με ευρήματα της έρευνας του 2019 αποκαλύφθηκε ότι ένα στα τρία κορίτσια στην εφηβεία αντιμετωπίζουν θέμα με την εξωτερική εικόνα του σώματός τους, μία δήλωση που συγκλονίζει καθώς το Instagram έχει σκοπό να επεκταθεί σε ακόμη πιο νεαρές και ευάλωτες ηλικιακές ομάδες. Σύμφωνα με την WSJ από το 2019 έως το 2021, η εταιρεία προσπάθησε να εντρυφήσει στο ζήτημα της ψυχικής υγείας στην εφηβεία αντλώντας στοιχεία από online έρευνες, ημερολόγια μαθητών, ομάδων εστίασης καθώς και ερωτηματολογίων.

Πιο συγκεκριμένα αποκαλύφθηκε ότι το (32%) των εφήβων κοριτσιών ανέφερε ότι το Instagram τους επηρέασε σε τόσο μεγάλο βαθμό διότι απέκτησαν άσχημη άποψη για την εικόνα του σώματός τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το (13%) των κοριτσιών στην Αγγλία και το (6%) των κοριτσιών στην Αμερική απέκτησαν μέχρι και αυτοκτονικές τάσεις. Σε γενικότερο πλαίσιο οι έφηβοι κατηγορούν το Instagram για την αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης.

Facebook

Η έλλειψη διαφάνειας του Facebook όσον αφορά τον σοβαρό ακόμη και θανατηφόρο κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει το Instagram στους εφήβους, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο όλη την κατάσταση. Έτσι η απόφαση της εταιρείας να επεκταθεί και σε χρήστες πιο νεαρής ηλικίας θα ελλοχεύσει πολλούς κινδύνους στο κοινωνικό σύνολο. Τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κάτι το οποίο αποδεικνύει ότι η απόφαση του Instagram θα αποβεί ιδιαίτερα καταστροφική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάιο μια ομάδα αποτελούμενη από 44 γενικούς εισαγγελείς αν και κατέβαλε προσπάθειες να αποτρέψει το Instagram από την απόφαση να προσελκύσει χρήστες ηλικίας κάτω των 13 χρονών, το Facebook έμεινε αδρανές χωρίς να ανταποκριθεί. Τον Απρίλιο επίσης νομοθέτες εξέφρασαν τις σοβαρές ανησυχίες τους σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του Instagram στην ψυχική υγεία των νέων χρηστών. Τον ίδιο μήνα ένας οργανισμός υπεράσπισης των καταναλωτών ζήτησε επίσης την επανεξέταση της απόφασης της εταιρείας να ξεκινήσει μια νέα έκδοση του Instagram για παιδιά.

Πλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εγκυμονούν και προκαλούν κινδύνους και λαμβάνοντας υπόψη τον εθισμό που μπορούν να προκαλέσουν τα social media στους χρήστες και κατά πόσο μπορούν να επηρεάσουν τις ενέργειες και τις συνήθειες των ανθρώπων, ο έλεγχος και το μέτρο είναι αυτά που θα μπορέσουν να αποτρέψουν οτιδήποτε ανεπιθύμητο.