Ο μήνας που μας πέρασε ήταν ο Νοέμβρης και αυτός ο Νοέμβρης δεν ήταν ένας… οποιοσδήποτε. Ήταν ο δεύτερος πιο θερμός Νοέμβρης που έχει καταγραφεί ποτέ πάνω στη Γη, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κλίματος, Copernicus, που παρουσιάστηκε σήμερα Δευτέρα (9/12).

Μάλιστα, ήρθε για να σπάσει το ρεκόρ του περασμένου έτους, που είχαν καταγραφεί τα μεγαλύτερα επίπεδα θερμότητας για τον ενδέκατο μήνα του έτους. Τότε, ο συνδυασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και η έντονη δραστηριότητα του ωκεάνιου φαινομένου του Ειρηνικού, Ελ Νίνιο, είχαν θεωρηθεί οι βασικοί λόγοι αυτής της αύξησης.

Μόνο που το θερμόμετρο συνεχίζει να ανεβαίνει… επικίνδυνα!

Όλα βέβαια ξεκίνησαν από το έτσι κι αλλιώς θερμό καλοκαίρι, που αυτή τη φορά ήταν το θερμότερο που κατέγραψε ποτέ η ομάδα Copernicus, με το φαινόμενο «Φοίνικας» να καταγράφει για 113 συνεχόμενες μέρες θερμοκρασίες άνω των 37,7 βαθμών Κελσίου.

Τον Νοέμβριο, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν κατά μέσο όρο 14,1 βαθμοί κελσίου. Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία του περασμένου έτους ήταν 14,98C. Μέχρι τον Νοέμβριο, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία φέτος ήταν 0,14C.

Η Τζένιφερ Φράνσις, κλιματολόγος στο Woodwell Climate Research Center στο Cape Cod, η οποία δεν συμμετείχε στην έκθεση, είπε ότι το μεγάλο ζήτημα για τον Νοέμβριο είναι ότι «όπως και το 2023 είχε συμβεί, ξεπέρασε τους προηγούμενους με μεγάλη διαφορά».

Αυτό πιθανότατα θα είναι το πρώτο ημερολογιακό έτος κατά το οποίο η μέση θερμοκρασία ήταν πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου. Ένα νούμερο πάνω από την προβιομηχανική εποχή, ανέφερε η έκθεση.

Η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 έλεγε ότι η υπερθέρμανση που προκαλείται από τον άνθρωπο θα πρέπει να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου και ιδανικά κάτω από τον 1,5.

Τα επόμενα χρόνια, οι κορυφαίοι επιστήμονες του κόσμου συμφωνούν πως ο περιορισμός στο 1,5 είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως τα αυξανόμενα καταστροφικά και συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι επιστήμονες λένε ότι η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής είναι η καύση ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Αυτό «δεν σημαίνει ότι η Συμφωνία του Παρισιού έχει παραβιαστεί, αλλά σημαίνει ότι η φιλόδοξη δράση για το κλίμα είναι πιο επείγουσα από ποτέ», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του Copernicus, Σαμάνθα Μπούργκες..

Η Τζένιφερ Φράνσις πρόσθεσε ότι τα νέα στοιχεία είναι τρομακτικά για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα.

«Ο ρυθμός της θέρμανσης είναι τόσο γρήγορος που τα φυτά και τα ζώα δεν μπορούν να προσαρμοστούν όπως πάντα κατά τη διάρκεια προηγούμενων αλλαγών στο κλίμα της Γης. Περισσότερα είδη θα εξαφανιστούν, γεγονός που διαταράσσει τους φυσικούς τροφικούς ιστούς στους οποίους ανήκουν. Η γεωργία θα υποφέρει καθώς οι επικονιαστές μειώνονται και τα παράσιτα θα ανθίζουν», είπε, προειδοποιώντας επίσης ότι οι παράκτιες κοινότητες θα είναι ευάλωτες στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Τα κύματα καύσωνα πάνω από τους ωκεανούς και η απώλεια αντανακλαστικού θαλάσσιου πάγου και χιονιού πιθανώς συνέβαλαν στην αύξηση της θερμοκρασίας φέτος, είπαν οι ειδικοί. Η ομάδα Copernicus σημείωσε ότι «η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής τον Νοέμβριο ήταν 10% κάτω από το μέσο όρο» -πράγμα που επίσης αποτελεί (αρνητικό) ρεκόρ!

Οι ωκεανοί απορροφούν περίπου το 90% της θερμότητας που παγιδεύεται από τα αέρια του θερμοκηπίου, απελευθερώνοντας αργότερα θερμότητα και υδρατμούς πίσω στην ατμόσφαιρα.

Η ζέστη στα επίπεδα που βρίσκεται πλέον, όπως αυτά του περασμένου έτους. προκλήθηκε εν μέρει από το Ελ Νίνιο -μια προσωρινή φυσική θέρμανση τμημάτων του κεντρικού Ειρηνικού που αλλάζει τον καιρό κάθε φορά που εμφανίζεται.

Αλλά αυτό το φαινόμενο διήρκησε λίγο φέτος και ένα φαινόμενο ψύξης που συχνά ακολουθεί, που ονομάζεται La Nina, απέτυχε να υλοποιηθεί τον… ρόλο του, αφήνοντας την επιστημονική κοινότητα «λίγο μπερδεμένη με το τι συμβαίνει εδώ, γιατί οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές», όπως δήλωσε ο Τζόναθαν Όβερπεκ, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Διαβάστε ακόμη: