Ποια μέτρα είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν οι Ευρωπαίοι, ώστε να βοηθήσουν τον πλανήτη στο θέμα της κλιματικής αλλαγής; Έρευνα για λογαριασμό του Guardian.com αποκαλύπτει ποιες ηλικιακές ομάδες είναι έτοιμες να αποκτήσουν λιγότερα παιδιά, ποιες να περιορίσουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών και ποιες να συμβάλουν με μικρότερες ή μεγαλύτερες αλλαγές lifestyle προς αυτή την κατεύθυνση.
H εταιρεία YouGov, που ειδικεύεται στη διεξαγωγή ερευνών τέτοιου είδους μέσω του Internet, συσχετίζοντας τα αποτελέσματά τους με τα πραγματικά δημογραφικά στοιχεία που υπάρχουν σε κάθε χώρα, πραγματοποίησε για λογαριασμό του Guardian.com μία έρευνα σε επτά χώρες και συγκεκριμένα στην Μεγάλη Βρετανία, την Δανία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Σουηδία. Η επεξεργασία των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν έδωσε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το πού ακριβώς στέκονται οι κάτοικοι των συγκεκριμένων χωρών απέναντι στην υπερθέρμανση του πλανήτη και τον αγώνα που πραγματοποιείται για να επιβραδυνθεί αυτό το καταστροφικό φαινόμενο. Ποια είναι, λοιπόν, τα συμπεράσματα;
Οι νεότεροι άνθρωποι είναι περισσότερο διατεθειμένοι να κάνουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους
Οι νεότεροι άνθρωποι σε αυτές τις επτά χώρες πλήττονται ήδη οικονομικά και το 50% τους θεωρεί πως δε θα είναι σε θέση να αποκτήσει το δικό του σπίτι την επόμενη δεκαετία. Το 1/3 των ηλικιών 18-24 και 25-34 έχουν ήδη αποφασίσει ή είναι έστω διατεθειμένοι να μην αποκτήσουν όσα παιδιά ήθελαν, ενώ στις αμέσως μεγαλύτερες ηλικίες αυτά τα ποσοστά κυμαίνονται από το 1/5 ως το 1/10.
Πάνω από τους μισούς νέους των ηλικιών 18-24 μπορούν να σταματήσουν τη χρήση αυτοκινήτου, χρησιμοποιώντας τα μέσα μεταφοράς όπου χρειάζεται, ενώ μόνο το 45% των ηλικιών άνω των 65 προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο. Στις μεγαλύτερες ηλικίες υπάρχει και μεγάλη διστακτικότητα ως προς την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Οι μικρότερες ηλικίες και συγκεκριμένα το 1/3 τους μπορούν και να περιορίσουν τις αεροπορικές μετακινήσεις, ενώ πάνω από το 1/3 μπορούν να αγοράζουν μόνο ήδη χρησιμοποιημένα ρούχα. Ακόμα, το 1/5 των ηλικιών 18-24 ετών είτε προτίθενται, είτε ήδη έχουν κόψει εντελώς το κρέας και τα γαλακτοκομικά, ενώ μόλις το 13% όσων είναι άνω των 65 μπορεί να αναλογιστεί κάτι τέτοιο. Τι δεν θέλουν να κάνουν οι νεότεροι άνθρωποι; Να περιορίσουν τα πλαστικά μίας χρήσης, κάτι που σε μεγάλο βαθμό έχουν ήδη υιοθετήσει όλες οι ηλικίες άνω των 25.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία προτιμούν τις μικρές αλλαγές στο lifestyle
Η δημιουργία χώρου πρασίνου στον προσωπικό τους χώρο και η κατανάλωση μόνο εποχικών προϊόντων είναι δύο πράγματα που οι Ευρωπαίοι άνω των 65% κάνουν ήδη και είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν, ωστόσο είναι επιφυλακτικότατοι στο ζήτημα της απαγόρευσης παραγωγής και χρήσης πετρελαίου και αυτοκινήτων που κινούνται με diesel. Στο ίδιο πλαίσιο, δεν επιθυμούν να φορολογηθούν για αυτού του είδους τη χρήση υδρογονανθράκων, προτιμούν όμως την απαγόρευση δημιουργίας και διανομής φυλλαδίων κάθε είδους και γενικότερα την άνωθεν επιβολή μέτρων για να γίνουν πιο φιλικές στο περιβάλλον οι κατοικίες.
Οι ίδιες ηλικίες θεωρούν σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τους νεότερους ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα, και έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα των πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος που χαράσσονται από επίσημους φορείς.
Όλοι είναι διχασμένοι ως προς την οδήγηση
Οι παραπάνω διαφοροποιήσεις στις απόψεις είναι σε ένα μεγάλο βαθμό αναμενόμενες, ωστόσο αυτό που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι το ζήτημα της οδήγησης. Στο σύνολο του πληθυσμού που έλαβε μέρος στην έρευνα, 6 τους 10 Γάλλους θεωρούν ότι μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτοκίνητο – το ίδιο και οι Ιταλοί, αλλά μόνο το 1/3 των Δανών και το 1/5 των Σουηδών συμμερίζονται τις απόψεις τους.
Σύμφωνα με μία άλλη πρόσφατη έρευνα, η κλιματική αλλαγή είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει διαφορετικά τα φύλα, κι αυτό είναι ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψιν, τόσο στη διεξαγωγή των ερευνών, όσο και στη λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Σε κάθε περίπτωση, από κάπου πρέπει να ξεκινήσουν οι αλλαγές, μικρότερες ή μεγαλύτερες, ώστε ο πλανήτης να παραμείνει ευχάριστα κατοικήσιμος τα επόμενα 50 χρόνια.
Διαβάστε ακόμη:
- Καιρός σήμερα: «Κοκτέιλ» βροχής με αφρικανική σκόνη – Πού θα πέσουν καταιγίδες μέχρι το απόγευμα
- Κωνσταντίνος Πλεύρης για Τζόρτζια Σιακαβάρα: Σας κάνει εντύπωση που αγαπάω μια γυναίκα γιατί τώρα αγαπούν τους άντρες
- Μαρία Σολωμού: Η σχέση μου με τον Mente Fuerte είναι ένας αστικός μύθος
- Halloween 2023: Πώς να διοργανώσετε το πιο τρομακτικό πάρτι