Δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης το 2023, καθώς οι καταναλωτές προετοιμάζονται για ύφεση και υψηλό πληθωρισμό, σύμφωνα με  έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η Έρευνα Προσδοκιών Καταναλωτή της ΕΚΤ έδειξε ότι τα νοικοκυριά άρχισαν να χάνουν την πίστη τους στην ικανότητα της ΕΚΤ να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε τον Ιούνιο, έδειξε ότι ο μέσος καταναλωτής αναμένει αύξηση των τιμών κατά 5% το επόμενο έτος και τον πληθωρισμό στο 2,8% σε ορίζοντα τριών ετών.

Την ίδια ώρα, οι προσδοκίες για αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος κατά 0,9% και των δαπανών κατά 3,9%, υποδηλώνουν μεγάλη πτώση στην ικανότητα των νοικοκυριών να αποταμιεύουν. Οι καταναλωτές εκτιμούν επίσης ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 1,3% τους επόμενους 12 μήνες.

Στα ύψη και η ανεργία

Σε συνάρτηση με τις χαμηλότερες προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη, οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας επιδεινώθηκαν στο 11,5%, κοντά στα επίπεδα που είχαν καταγραφεί στην αρχή του έτους.

Τον Απρίλιο του 2022, τα τριμηνιαία στοιχεία δείχνουν ότι οι ερωτηθέντες που είναι άνεργοι υποβάθμισαν τις προσδοκίες τους για εύρεση εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες από 26,7% τον Ιανουάριο σε 23,8%. Η αναμενόμενη πιθανότητα απώλειας θέσεων εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες, υποχώρησε επίσης στο 9,5% από 10,3% τον Ιανουάριο.

Τι προβλέπει η ΕΚΤ

Συγκριτικά, η ΕΚΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 6,8% το 2022 πριν υποχωρήσει στο 5% το 2023 και στο 2,1% το 2024.
Την ίδια ώρα, «βλέπει» ανάπτυξη στο 3,7% φέτος, 2,8% το επόμενο έτος και 1,6% το 2024.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα και «έδειξε» περαιτέρω αυξήσεις τους επόμενους μήνες για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό της, ο οποίος έφτασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ 8,9% τον περασμένο μήνα.

Για την έρευνα, η ΕΚΤ παίρνει συνεντεύξεις από περίπου 14.000 ενήλικες κάθε μήνα από το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Οι παραπάνω χώρες αντιπροσωπεύουν το 85% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ και το 83,8% του πληθυσμού της.