Περισσότεροι από 6 στους 10 Αμερικανούς – ποσοστό 62% – πιστεύουν ότι θα υπάρξει ύφεση το επόμενο έτος, σύμφωνα με την τελευταία οικονομική έρευνα του CNBC All America που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου.

Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα αυτή της MagnifyMoney οι ηλικιωμένοι αισθάνονται καλύτερα προετοιμασμένοι από τις νεότερες γενιές για να αντιμετωπίσουν μια διαφαινόμενη ύφεση. Ωστόσο, συνολικά, το 68% των ενηλίκων των ΗΠΑ δεν αισθάνονται καθόλου προετοιμασμένοι οικονομικά για κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι στρατηγικές προστασίας των οικονομικών από την ύφεση ανάλογα με την ηλικία

Στα 20 και τα 30 σας: Στηρίξτε τα προτερήματά σας

Το πρώτο βήμα για να εξασφαλίσετε το οικονομικό σας μέλλον είναι να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για την επίτευξη των οικονομικών σας στόχων, από τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης έως την εξόφληση του φοιτητικού χρέους και την αγορά της πρώτης  κατοικίας. Η αβεβαιότητα για την οικονομία μπορεί να σας κάνει διστακτικούς, αλλά να  σύμφωνα με τους αναλυτές του CNBC πρέπει να είστε αποφασισμένοι. Οι οικονομικοί σύμβουλοι προτείνουν την δημιουργία ενός “ταμείου έκτακτης ανάγκης” που θα έχει χρήματα για απροσδόκητα έξοδα όπως την επισκευή του αυτοκινήτου ή κάποιο ιατρικό θέμα αλλά και για να αισθάνεστε οικονομικά άνετοι. “Το ταμείο έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να καλύπτει τρεις έως έξι μήνες δαπανών διαβίωσης. Ωστόσο, σε μια ύφεση πιθανότατα θα θέλετε περισσότερα μετρητά στη διάθεσή σας – εάν χάσετε τη δουλειά σας, μπορεί να χρειαστεί έως και ένα χρόνο για να βρείτε μια νέα” υποστηρίζουν οι ίδιοι.

Στα 40 και τα 50 σου: Παίξτε άμυνα

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να πλησιάζετε ή να βρίσκεστε ήδη στο στόχο σας. Πιθανότατα έχετε περισσότερες οικονομικές ευθύνες από ποτέ – έχετε δικό σας σπίτι, μεγαλώνετε παιδιά,  κάνετε αποταμίευση για τη συνταξιοδότησή σας- και χρειάζεται να βάλετε κάποιες προστασίες σε περίπτωση που η οικονομία — ή η ίδια η ζωή — σας ρίξει ένα αδιέξοδο. Οπως αναφέρουν οι οικονομικοί σύμβουλοι γι αυτή την κατηγορία η “φουλ” ασφάλιση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσετε την οικονομική σας ζωή σε αβέβαιες περιόδους. Θα πρέπει να έχετε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτοκινήτου, ασφάλιση ενοικιαστών ή ιδιοκτητών σπιτιού καθώς και ολοκληρωμένη κάλυψη υγείας, αναπηρίας και ασφάλεια ζωής. “Στα 50 σας, μπορεί επιτέλους να αρχίσετε να σκέφτεστε πώς θα είναι η ζωή όταν σταματήσετε να εργάζεστε και να ξεκινήσετε ένα νέο κεφάλαιο. Το να ξεπεράσετε τις πρώτες «σελίδες» μπορεί να είναι μια δύσκολη κατάσταση σε μια ύφεση. Ξεκινήστε την προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο” υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Στα 60 σας και μετά: Ασφαλή συνταξιοδοτικά προγράμματα

Έχει σχεδόν έρθει η ώρα για τη συνταξιοδότησή σας — ή μπορεί να το απολαμβάνετε ήδη. Μια ύφεση θα μπορούσε να αλλάξει ή να αναβάλει τα σχέδιά σας για τη ζωή μετά τη δουλειά. Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι συστήνουν συχνά σε νεότερους επενδυτές στα 20 και στα 30 τους να κρατήσουν τις περισσότερες, αν όχι όλες, από τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις τους σε μετοχές, καθώς έχουν το πλεονέκτημα του χρόνου. Όσοι όμως είναι στα 60 τους και κοντά στη συνταξιοδότηση, θα πρέπει να είναι λιγότερο επιθετικοί και να προσθέτουν ομόλογα και μετρητά για λίγη περισσότερη ασφάλεια. “Ωστόσο, όποια και αν είναι η οικονομική κατάσταση, δεν θα πρέπει να επενδύσετε χρήματα στις αγορές εάν είναι χρήματα που θα χρειαστείτε τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό θα πρέπει να ισχύει είτε η αγορά εκτινάσσεται στα ύψη είτε βρισκόμαστε σε ύφεση” αναφέρουν οι οικονομολόγοι.