Η ευρωπαϊκή αγορά ηρωίνης θα μπορούσε σύντομα να υποστεί σοκ προσφοράς και οι ειδικοί φοβούνται ότι το κενό θα μπορούσε να καλυφθεί από κάτι πολύ χειρότερο.

Σχεδόν όλη η ηρωίνη που καταναλώνεται στην Ευρώπη προέρχεται από το Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει απαγόρευση στην καλλιέργεια παπαρούνας που θα τεθεί σε ισχύ τις επόμενες εβδομάδες.

Η πιθανή έλλειψη παπαρούνας θα μπορούσε να καταστήσει πιο κερδοφόρο για τους εγκληματίες να παρασκευάζουν συνθετικά οπιοειδή όπως η φαιντανύλη, τα οποία θα πωλούνται σε απελπισμένους εθισμένους που αρνήθηκαν την ηρωίνη.

Αυτό με τη σειρά του παρουσιάζει σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς τα συνθετικά οπιοειδή τείνουν να είναι πολύ ισχυρότερα από τη φυσική ηρωίνη — 50 φορές ισχυρότερα στην περίπτωση της φαιντανύλης. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις υπερβολική δόση: η φαιντανύλη στοιχίζει δεκάδες χιλιάδες ζωές στην Αμερική κάθε χρόνο.

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την καλλιέργεια παπαρούνας τον Απρίλιο του 2022, αφού απέσπασαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν από την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση το 2021. Η καλλιέργεια του 2022 εξαιρέθηκε, πράγμα που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται με τη φετινή συγκομιδή του Απριλίου.

Χρειάζονται μεταξύ ενός έτους και 18 μηνών για να φτάσει η σοδειά στην ευρωπαϊκή αγορά ως ηρωίνη, δίνοντας στις κυβερνήσεις μέχρι το επόμενο έτος προτού αρχίσουν να γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις.

«Εάν η απαγόρευση των Ταλιμπάν όντως οδηγήσει σε δραματική μείωση της ηρωίνης που παράγεται από την παπαρούνα οπίου, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει την πιθανότητα να δούμε περισσότερα συνθετικά οπιοειδή», δήλωσε ο Paul Griffiths, επιστημονικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA).

Η ιστορία υποστηρίζει τους φόβους

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στο παρελθόν το όπιο το 2000, προκαλώντας έλλειψη ηρωίνης στην Ευρώπη. Λίγο αργότερα, η φαιντανύλη εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ήπειρο.

«Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και μετά, είχαμε πρόβλημα με τη φαιντανύλη στη Βαλτική, ιδιαίτερα στην Εσθονία, όπου ήταν υπεύθυνη για αρκετά υψηλά επίπεδα θανάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και ήταν ένα αρκετά μακροπρόθεσμο δυσεπίλυτο πρόβλημα εκεί», είπε ο Griffiths.

Τρομακτικός ο αριθμός θανάτων απο υπερβολική δόση φαιντανύλης

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 58.000 άνθρωποι πέθαναν από υπερβολική δόση φαιντανύλης στην Αμερική το 2020, σε σύγκριση με 97 στην ΕΕ. Μέχρι το 2022, ο αριθμός των θανάτων από συνθετικά οπιοειδή στις ΗΠΑ, που αποδίδονται κυρίως στη φαιντανύλη, είχε αυξηθεί σε 68.000.

Διαβάστε περισσότερα