Ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά αναμένεται να περάσει το επόμενο διάστημα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθώς πολλές βιομηχανίες υπό το βάρος της έκρηξης των τιμών των πρώτων υλών διεθνώς και του κόστους των μεταφορών αρχίζουν πλέον να προειδοποιούν τους πελάτες τους στη λιανική για τροποποίηση της τιμολογιακής τους πολιτικής.

Οι αυξήσεις φαίνεται ότι θα αφορούν μια σειρά από βασικά αγαθά, όπως έλαια, τυριά, δημητριακά, όσπρια, είδη βρεφικής φροντίδας, αλλαντικά και κρέατα.

Στελέχη αλυσίδων σούπερ μάρκετ υποστηρίζουν ότι δέχονται ενημερώσεις από μεγάλες εταιρείες ότι από τις επόμενες μέρες στις παρτίδες τροφίμων που θα παραλαμβάνουν θα υπάρξουν τροποποιήσεις στα τιμολόγια αφού δεν μπορούν να απορροφούν μόνοι τους τους κραδασμούς της αγοράς.

Έρχονται ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά

Οι μεγαλύτερες αναπροσαρμογές στο ράφι, αναμένεται να γίνουν κυρίως στα όσπρια και στο χοιρινό κρέας και θα είναι κοντά στο 8-10%.

Μπροστά στο επερχόμενο κύμα των ανατιμήσεων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης φρόντισε την περασμένη εβδομάδα να στείλει «μηνύματα» ότι δεν θα δεχτεί κρούσματα αισχροκέρδειας.

Ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε την επιβολή διοικητικών προστίμων σε σούπερ μάρκετ για υπερβολικό κέρδος σε βασικά καταναλωτικά αγαθά με βάση τις διατάξεις που ισχύουν μετά την έκρηξη της πανδημίας, οπότε και ελέγχονται τα περιθώρια κέρδους των λιανεμπόρων. Αν και τα ονόματα και το ύψος των προστίμων δεν κοινοποιήθηκαν και παράλληλα κυριαρχεί σιγή ασυρμάτου στα κατώτερα κλιμάκια του υπουργείου και της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), η κίνηση ήταν κυρίως ένα «σαφές μήνυμα προς όλους να μη σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία», όπως έγραψε στο Twitter.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ιδιαίτερα υψηλές «πτήσεις» που καταγράφουν τους τελευταίους μήνες οι τιμές σε σειρά προϊοντικών κατηγοριών, από τις ζωοτροφές, τα δημητριακά, τα όσπρια, το κρέας και τα έλαια μέχρι τα λιπάσματα και τα υλικά συσκευασιών, όπως το πλαστικό και το αλουμίνιο, έχουν ωθήσει στα όριά τους τις βιομηχανίες,  οι οποίες μέχρι τώρα απορροφούσαν το κόστος.