Αναμένεται ότι τις επόμενες 24 ώρες ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, θα εκδώσει υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τα φάρμακα, περιλαμβάνοντας μια σειρά αλλαγών στην περίθαλψη των ασθενών, στη συνταγογράφηση αλλά και στη διακίνηση των φαρμάκων.

Ο υπουργός Υγείας λαμβάνει μέτρα για την περιορισμένη δαπάνη στα φάρμακα και τις υποχρεωτικές επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών (clawback), με αποτέλεσμα να επηρεαστούν και οι ασθενείς ως προς τα χρήματα που πρέπει να δαπανήσουν για τα απαραίτητα φάρμακά τους.

Οι αλλαγές που προωθεί ο υπουργός Υγείας θα οδηγήσουν σε αύξηση της συμμετοχής για ορισμένα φάρμακα, όπως κατάργηση της εξίσωσης της ασφαλιστικής με τη λιανική τιμή στα γενόσημα, που αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών σε κάποια γενόσημα φάρμακα.

Τα νέα μέτρα του Άδωνι Γεωργιάδη παρέχουν στις φαρμακευτικές εταιρείες τη δυνατότητα να απομακρύνουν από τη θετική λίστα τα φάρμακα που κοστίζουν κάτω από 10 ευρώ και να τα προσθέσουν στην αρνητική λίστα που δεν αποζημιώνονται.  Εκτός αυτών, τα φάρμακα και ορισμένες βιταμίνες γίνονται ακριβότερα για τους πολίτες, πλην αυτών που καταναλώνονται από παιδιά και εγκύους που παραμένουν σε μηδενική συμμετοχή.

Διαβάστε ακόμη: