Πρόγραμμα αντικατάστασης 10-12.000 ταξί με ηλεκτροκίνητα και όφελος σχεδόν 22.500  ευρώ ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να φύγουν από τη μέση  παλαιά ρυπογόνα taxi, κυρίως ντιζελοκίνητα.

Η επιδότηση  απόσυρσης ρυπογόνου ταξί  όπως και το «επίδομα απόσυρσης» θα αυξηθούν σημαντικά σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, ώστε το συνολικό όφελος για αντικατάσταση ταξί με οποιοδήποτε ηλεκτροκίνητο όχημα (δεν θα γίνει διάκριση σε μάρκες αυτοκινήτων) να προσεγγίσει τα 22.500 ευρώ.

Η αρχική  χρηματοδότηση θα είναι 40-50 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ πιλοτικά το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με  2.000 ταξί από το τέλος της χρονιάς. Οι ιδιοκτήτες ταξί θα επιδοτούνται  για την απόσυρση και καταστροφή του παλαιού οχήματος με κάποιο από τα ηλεκτροκίνητα.

Για τους  τρίτεκνους και πολύτεκνους μάλιστα, η επιδότηση  θα αυξάνεται  μετά από την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών και την επαλήθευση του αριθμού των εξαρτώμενων μελών το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό της επιδότησης να φτάνει και τις  25.000 ευρώ.

Η αντικατάσταση, οριστική διαγραφή και καταστροφή του παλαιού ταξί θα είναι υποχρεωτική. Παράλληλα  θα ξεκινήσει σχετικά γρήγορα η τοποθέτηση ταχυφορτιστών σε πιάτσες Ταξί ώστε η φόρτιση των ηλεκτρικών Ταξί να είναι άμεση και χωρίς κόστος.

Το ΥΠΕΝ  σε συνεργασία με  εταιρείες που τοποθετούν σταθμούς φόρτισης εξετάζουν το ενδεχόμενο να παρέχεται για μεγάλο χρονικό διάστημα δωρεάν το ρεύμα στους επαγγελματίες οδηγούς ώστε η απόκτησή τους να γίνει ακόμη πιο δελεαστική και να αναπτυχθεί γρηγορότερα η καθαρή αυτοκίνηση μέσα στις πόλεις.

Με το πρόγραμμα αυτό υπολογίζεται πως από τον Ιανουάριο του 2022 και μέσα στην επόμενη χρονιά θα αποσυρθούν περίπου 2000 παλαιά και ρυπογόνα ταξί ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο.

Τη λειτουργικότητα του προγράμματος επιβεβαίωσε και ο ΥΠΕΝ κ.Κ.Σκρέκας σε συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα  τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «θα τεθούν κριτήρια προτεραιότητας για την επιδότηση στα ηλεκτροκίνητα taxi, όπως η παλαιότητα».

Οσοι επαγγελματίες αυτοκινητιστές προχωρήσουν στην αντικατάσταση και κυκλοφορήσουν ηλεκτροκίνητο ταξί θα έχουν  επιπλέον οφέλη που θα εφαρμόσουν πάρα πολλές Περιφέρειες και Δήμοι  για να προστατεύσουν την υγεία των πολιτών τους βελτιώνοντας την ποιότητα της ατμόσφαιρας.

 

Τι επιδοτείται σήμερα για τα ηλεκτροκίνητα ταξί – Αλλάζουν όλα

Εως σήμερα  η κατηγορία Β (ΕΔΧ ΤΑΞΙ) στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» επιδοτείται: Για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα Ε.Δ.Χ.-ΤΑΞΙ με Λιανική Τιμή Προ Φόρων (Λ.Τ.Π.Φ.) έως 50.000 ευρώ, το οικολογικό bonus ανέρχεται σε ποσοστό 25% επί της Λ.Τ.Π.Φ., με μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ και τις 10.500 ευρώ, αθροίζοντας το ποσό της υποχρεωτικής απόσυρσης παλαιού οχήματος ύψους 2.500 ευρώ.

Για ηλεκτροκίνητα, υβριδικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης και εκπομπών ρύπων έως 50gr CO2/km με Λιανική Τιμή Προ Φόρων (Λ.Τ.Π.Φ.) έως 50.000 ευρώ, το οικολογικό bonus ανέρχεται σε ποσοστό 15% επί της Λ.Τ.Π.Φ., με μέγιστο ποσό τις 5.500 ευρώ και τις 8.000 ευρώ, αθροίζοντας το ποσό της υποχρεωτικής απόσυρσης παλαιού οχήματος taxi ύψους 2.500 ευρώ.

Ειδικά για την περίπτωση που η ιδιοκτησία της άδειας Ε.Δ.Χ.-ΤΑΞΙ είναι ατομική, δηλαδή υπάρχει  μοναδικός κύριος Ε.Δ.Χ.-ΤΑΞΙ με 100% κυριότητα, και τεκμηριώνεται ότι ο κάτοχος υπάγεται στην κατηγορία των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και Τριτέκνων-πολυτέκνων οικογενειών προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ στο ποσό του οικολογικού bonus, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών για τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Έρχονται και … λαϊκά φωτοβολταϊκά!

Παράλληλα με τα ηλεκτροκίνητα ταξί, το ΥΠΕΝ με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 100 εκατ. ευρώ, θα επιδοτήσει  Δήμους και Περιφέρειες ώστε να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάρκα και  από τα έσοδα να καλύψουν με τη σειρά τους  τις ενεργειακές ανάγκες 30.000 ευάλωτων νοικοκυριών,  όπως προανήγγειλε ο  ΥΠΕΝ κ.Σκρέκας.

Το ΥΠΕΝ θα επιδοτήσει Δήμους και Περιφέρειες για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων  120 Μεγαβάτ, τα έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Η μεγάλη πίτα των φωτοβολταϊκών και ο «Εξολοθρευτής»