Για ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά προειδοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα της Βουλής, με την κυβέρνηση να ετοιμάζει παρεμβάσεις προκειμένου να επιχειρήσει να ανακόψει το κύμα ακρίβειας που αναμένεται σε προϊόντα όπως ο καφές και το ψωμί, λόγω της αύξησης στις διεθνείς τιμές.

«Θα υπάρξουν υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα. Δεν θα έρθουν δυνάμει της κυβέρνησης. Δεν είναι στη δυνατότητά μας να ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία» ανέφερε o υπουργός και κάλεσε τους πολίτες να ελέγχουν το e katanalotis για να εντοπίσουν τις καλύτερες τιμές.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος, ανέφερε ότι «από τις αρχές του χρόνου άρχισαν να φαίνονται κάποιες ανατιμήσεις σε όλες τις πρώτες ύλες που φτάνουν το 30%. Το χειρότερο από όλα είναι η ηλεκτρική ενέργεια».

Ο κ. Μούσιος τόνισε ότι «Το τελευταίο εικοσαήμερο αυτό που συμβαίνει με τους λογαριασμούς του ρεύματος με τους παρόχους είναι μια καθαρή ληστεία εναντίον όλων που χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια», ενώ περιέγραψε και το χρονικό της αύξησης της κιλοβατώρας, η οποία σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες ανατιμήσεις, υποχρέωσε τους αρτοποιούς να μετακυλήσουν την αύξηση στους καταναλωτές.

«Ελέγξτε τις τιμές στο e katanalotis»

Ο υπουργός Ανάπτυξης κάλεσε τους πολίτες να ελέγχουν τις τιμές πριν ψωνίσουν. «Είναι όμως πιο χρήσιμο να πούμε για μια ακόμα φορά ότι έχουμε φτιάξει υπηρεσία και ο πολίτης κάνοντας χρήση το e katanalotis, πριν από τα ψώνια του μπορεί να κατευθυνθεί στο σημείο με τις καλύτερες τιμές . Μπορεί να έχει δεκάδες ευρώ διαφορά το ίδιο καλάθι.  Το κράτος η κυβέρνηση το υπουργείο ανάπτυξης δούλευε και τους έχει δώσει το εργαλείο υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες αύξησης των τιμών να έχουν ακόμα και δεκάδες ευρώ εξοικονόμηση».

Παρεμβάσεις προαναγέλλει η κυβέρνηση

Το θέμα των ανατιμήσεων απασχόλησε το υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, το οποίο συνεδρίασε υπό τη νέα του σύνθεση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να προαναγγέλλει σήμερα παρεμβάσεις.

«Η κυβέρνηση θα κάνει τις παρεμβάσεις που μπορεί για όσο κρατήσει η τάση αλλαγής των τιμών» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι έχουμε αίσθηση του τι συμβαίνει, του τι απασχολεί τον κόσμο. Από την άλλη να μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει στηρίξει οικονομικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά με πάρα πολλά χρήματα, που τους βοήθησε και να σταθούν όρθιοι και να μπορούν με επιτυχία να κάνουν την επανεκκίνηση και να έχουν και σημαντικά έσοδα εξαιτίας και του Τουρισμού και της λειτουργίας της οικονομίας το προηγούμενο διάστημα.

Προφανώς και η καθημερινότητα του πολίτη, το εισόδημά του, οι συνήθειές του, το πώς θα ανταποκριθεί στις συνθήκες τον Σεπτέμβριο που είναι εκκίνηση μιας καινούργιας χρονιάς είναι ψηλά στην ατζέντα μας», τόνισε.

ΚΙΝΑΛ: Πρόκληση οι δηλώσεις Γεωργιάδη

Οι δηλώσεις του Άδ. Γεωργιάδη για τις ανατιμήσεις προκάλεσαν την αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής.

«Πρόκληση προς τους πολίτες αποτελούν οι σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κ Γεωργιάδη. Γιατί ουσιαστικά όχι μόνο απόλυτα δικαιολογεί, αλλά και απαράδεκτα πυροδοτεί νέο κύμα ανατιμήσεων εις βάρος των ελληνικών νοικοκυριών.

Επειδή η Κυβέρνηση καλύπτει ουσιαστικά το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη και πρώτα στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, καλούμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρέμβει άμεσα για να εμποδίσει εναρμονισμένες πρακτικές εις βάρος των καταναλωτών», επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ.