Πάνω από τον μέσο δείκτη τιμών στην ΕΕ βρισκόταν το 2020 η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών ποικίλλει μεταξύ των χωρών της ΕΕ, καθώς το 2020 ήταν περίπου δυόμισι φορές υψηλότερη στη Δανία (η ακριβότερη τιμή στην ΕΕ) από ό,τι στη Ρουμανία (η φθηνότερη τιμή στην ΕΕ).

Όταν τα επίπεδα τιμών συγκρίνονται με το μέσο δείκτη τιμών της ΕΕ (100), τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών ήταν η υψηλότερη στη Δανία (με δείκτη επιπέδου τιμών 153), ακολουθούμενη από την Αυστρία (135), το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία και τη Σουηδία (127), την Κύπρο (120), τη Μάλτα (115) και την Ιταλία (113).

Ο αντίστοιχος δείκτης τιμών στην Ελλάδα ήταν 110 (η 12η ακριβότερη τιμή στην ΕΕ).

Κοντά στο μέσο δείκτη τιμών της ΕΕ (100) βρίσκεται η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών στη Γερμανία (102), στην Πορτογαλία (98) και στην Ολλανδία (95).

Αντίθετα, τα επίπεδα τιμών για το ψωμί και τα σιτηρά ήταν τα χαμηλότερα στη Ρουμανία (δείκτης τιμών 56), στη Βουλγαρία (67) και στην Πολωνία (70).

Προβλήματα στα σιτηρά

Η παρατεταμένη ξηρασία και οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζουν να «καίνε» τα σιτηρά στον Καναδά, ενώ αντιστοίχως στον σιτοβολώνα της Γηραιάς Ηπείρου, τη Ρωσία, ο βαρύς χειμώνας προκάλεσε τεράστια καταστροφή, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται στη διεθνή αγορά. Επιπλέον και η παραγωγή των ΗΠΑ είναι φέτος μικρότερη, εντείνοντας την πίεση.

Μόνο στην Ε.Ε. η παραγωγή σιτηρών ήταν φέτος λίγο καλύτερη, στα 138,6 εκατ. μετρικούς τόνους αντί 125,9 εκατ. πέρυσι, όμως θα μπορούσε να είναι καλύτερη αν οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις σε Γαλλία και Γερμανία δεν επηρέαζαν την εγχώρια σοδιά.

Προβλήματα στα σιτηρά Η παρατεταμένη ξηρασία και οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζουν να «καίνε» τα σιτηρά στον Καναδά, ενώ αντιστοίχως στον σιτοβολώνα της Γηραιάς Ηπείρου, τη Ρωσία, ο βαρύς χειμώνας προκάλεσε τεράστια καταστροφή, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται στη διεθνή αγορά. Επιπλέον και η παραγωγή των ΗΠΑ είναι φέτος μικρότερη, εντείνοντας την πίεση. Μόνο στην Ε.Ε. η παραγωγή σιτηρών ήταν φέτος λίγο καλύτερη, στα 138,6 εκατ. μετρικούς τόνους αντί 125,9 εκατ. πέρυσι, όμως θα μπορούσε να είναι καλύτερη αν οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις σε Γαλλία και Γερμανία δεν επηρέαζαν την εγχώρια σοδιά. Την περασμένη εβδομάδα τα futures των σιτηρών εκτοξεύτηκαν σε νέα ύψη καθώς το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας προχώρησε σε περικοπή των εκτιμήσεων του για τα επίπεδα παραγωγής σε Καναδά και Ρωσία, μειώνοντας τις προβλέψεις και για τα παγκόσμια αποθέματα. Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως τα παγκόσμια αποθέματα θα καταρρεύσουν στο χαμηλότερο σημείο εδώ και μια πενταετία. Είναι χαρακτηριστικό πως ο δείκτης εξαγωγικών τιμών σιτηρών της International Grains Council έχει αυξηθεί κατά 46% από τις αρχές της χρονιάς. Αντιστοίχως, ο δείκτης τιμών αγροτικών commodities των Ηνωμένων Εθνών φλερτάρει με υψηλά δεκαετίας.

Την περασμένη εβδομάδα τα futures των σιτηρών εκτοξεύτηκαν σε νέα ύψη καθώς το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας προχώρησε σε περικοπή των εκτιμήσεων του για τα επίπεδα παραγωγής σε Καναδά και Ρωσία, μειώνοντας τις προβλέψεις και για τα παγκόσμια αποθέματα. Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως τα παγκόσμια αποθέματα θα καταρρεύσουν στο χαμηλότερο σημείο εδώ και μια πενταετία.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο δείκτης εξαγωγικών τιμών σιτηρών της International Grains Council έχει αυξηθεί κατά 46% από τις αρχές της χρονιάς. Αντιστοίχως, ο δείκτης τιμών αγροτικών commodities των Ηνωμένων Εθνών φλερτάρει με υψηλά δεκαετίας.