Ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα προμηθειών της πολιτικής προστασίας, για πρώτη φορά στην ιστορία της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, βρίσκεται ante portas και πολλές ενδιαφερόμενες εταιρείες – ελληνικές και ξένες – βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και οργασμό προετοιμασιών, ώστε να συμμετάσχουν στις διαδικασίες διαμοιρασμού αυτού του μεγάλου πακέτου, που συνολικά υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ, στον αρχικό του φυσικά προϋπολογισμό.

Το αρμόδιο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προχωρά στις μεγαλύτερες προμήθειες που έχουν γίνει σε προϊόντα νέας τεχνολογίας και στα μέσα που σε πρώτη φάση χρειάζεται το Πυροσβεστικό Σώμα.

Αυτό το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων , αφορά drones, σένσορες, κάμερες, εικόνες από τους δορυφόρους, προμήθειες της τάξεως των 2 δισ. ευρώ και πλέον, σε ελικόπτερα, καναντέρ, αεροσκάφη, σε πυροσβεστικά οχήματα, αλλά και αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης, ψηφιοποίηση όλων των συστημάτων, κεντρικοί εγκέφαλοι έτσι ώστε να γίνεται έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών και να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά η Πυροσβεστική, η αστυνομία, ο στρατός, το Λιμενικό, οι εθελοντές και οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Το ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, είναι ένα βαρύ πρόγραμμα και η εκκίνηση του ήδη αποτελεί γεγονός, καθώς μέχρι το τέλος αυτού του έτους, θα έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί 847 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό πρόγραμμα αξίας 2,1 δισ. ευρώ θα έχει βγει στον αέρα μέχρι τις αρχές του 2024.

Από την μεθεπόμενη σεζόν, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα ξεκινήσουμε και η διαδικασία για την προμήθεια των πρώτων ελικοπτέρων, αεροπλάνων και τεχνολογιών, ώστε η πολιτεία να είναι έτοιμη για την αντιμετώπιση των όποιων κακών καιρικών συνθηκών, που φέρνει η βίαιη κλιματική κρίση και ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη: