Στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής οι λοιμωξιολόγοι συμφώνησαν κατά πλειοψηφία να εισηγηθούν την επαναλειτουργία από τη Δευτέρα, 14/12, των κομμωτηρίων, των βιβλιοπωλείων και των click away από τα εμπρικά καταστήματα.

Η επιτροπή σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησε πως θα πρέπει να ανοίξουν μεν, τηρώντας δε αυστηρούς όρους κι υγειονομικά πρωτόκολλα και μόνο κατόπιν ραντεβού.

Αντίθετοι ήταν η πλειονότητα των υγειονομικών στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.

Την τελική απόφαση θα λάβει βεβαίως ο πρωθυπουργός κι αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων

Με μάσκες, αποστάσεις, και με πολύ καλό εξαερισμό αλλά και με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων εντός των καταστημάτων θα πρέπει να λειτουργούν τα εν λόγω καταστήματα.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία του click away το κατάστημα θα είναι υποχρεωμένο να ενημερώνει τους πελάτες του για την ώρα που θα πρέπει να πάνε στο κατάστημα και να παραλάβουν το προϊόν. Στην περίπτωση που κάποιος καθυστερήσει, θα πρέπει να κλείσει νέο ραντεβού, προκειμένου να μη δημιουργηθεί συνωστισμός και εστίες διασποράς του κορωνοϊού.

Αυστηροί οι κανόνες λειτουργίας και των κομμωτηρίων

Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον. Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας και βεβαίως η εξυπηρέτηση των πελατών να γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού.

Αυτοί οι κανόνες ίσχυαν στα κομμωτήρια μετά την επαναλειτουργία των καταστημάτων τους από το πρώτο lockdown.

Αναστάτωση δημιουργήθηκε σχετικά με το πότε θα ανοίξουν τελικά τα κομμωτήρια, καθώς το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ανέφερε πως αναμένεται να ανοίξουν το Σάββατο ή την Κυριακή και όχι τη Δευτέρα.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ανέφερε πως «στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς, αναμένεται τις επόμενες ημέρες -Σάββατο ή Κυριακή- να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα κομμωτήρια».

Αυτό έγινε γνωστό μετά από επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα θα προηγηθεί, καθώς κρίνεται ότι μπορούν να εφαρμοστούν με ακρίβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης.