Επέκταση του μέτρου αναστολής πληρωμής των επιταγών ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις που οι ΚΑΔ του εντάσσονται στη λίστα με τους πληττόμενους.

Ποιους αφορά

Για τη διευκόλυνση των υπόχρεων προς πληρωμή των αξιογράφων (εκδοτών επιταγών, αποδεκτών συναλλαγματικών κ.λπ), των οποίων:

α) τα ΑΦΜ εμπίπτουν στους προστατευόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με βάση τα διαβιβασθέντα στις Τράπεζες αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), και DAβ) επιθυμούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης του Νόμου 4798/2021, τα πιστωτικά ιδρύματα θα προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες και γνωστοποιήσεις – εντός της προβλεπόμενης στο νόμο προθεσμίας – σχετικά με την διαδικασία υποβολής σχετικής δήλωσης.

Προθεσμία έως 7/6

Η διαδικασία δήλωσης από τους ενδιαφερόμενους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2021. Έως εκείνη την ημερομηνία, δεν θα επιτρέπεται η εμφάνιση/πληρωμή/σφράγιση των παραπάνω αξιογράφων.

Το χρονικό διάστημα από 31.5.2021 (δηλαδή την ημερομηνία έναρξης των δηλώσεων) έως και την 7.6.2021 δεν προσμετράται, λόγω αναστολής, ο χρόνος για την εμφάνιση/πληρωμή/σφράγιση των παραπάνω αξιογράφων.

Από την 8 Ιουνίου 2021 και μετά, τα αξιόγραφα για τα οποία δεν θα έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα η κατά τα προαναφερόμενα δήλωση, θα εμφανίζονται/ πληρώνονται/ σφραγίζονται κανονικά.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως επιταγές και συναλλαγματικές που εμφανίστηκαν προς πληρωμή και έχουν «σφραγιστεί» ή για τα οποία συντάχθηκε διαμαρτυρικό έως την 26.5.2021, δεν καταχωρίζονται στα αρχεία της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε., εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός εξήντα (60) ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.