Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τρ. Πειραιώς για το Α’ εξάμηνο του 2021, έρχεται να καταδείξει αφενός τον ηγετικό ρόλο της πολύπαθης τράπεζας στη νέα τάξη πραγμάτων μετά την απόλυτα επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου, αφετέρου την επιστροφή του συνόλου των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων στην πρωτοκαθεδρία του Χρηματιστηρίου και της ελληνικής οικονομίας.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής Μεγάλου στην Τρ. Πειραιώς σηματοδοτούν την αλλαγή σελίδας στο τραπεζικό σύστημα, όπου το νέο περιβάλλον περιλαμβάνει τράπεζες με ισολογισμούς που έχουν εξυγιανθεί, χωρίς κόκκινα δάνεια, χωρίς βαρίδια και αγκυλώσεις του χθες, χωρίς ανάγκη άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων.

Καθώς ξεκάθαρα προκύπτει πως η Εθνική για παράδειγμα διαθέτει επάρκεια κεφαλαίων και δεν θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου το Φθινόπωρο. Ούτε placement από το ΤΧΣ θα πραγματοποιηθεί!

Το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν θα πάνε για άλλες αυξήσεις σε συνδυασμό με την τροπολογία για την αναβαλλόμενη φορολογία που αποτρέπει μελλοντικές κρατικοποιήσεις, την επιτυχία στα stress tests και το τέλος των σεναρίων για bad bank δημιουργούν προσδοκίες για την διαμόρφωση πλέον ενός πολύ ισχυρού και αξιόπιστου τραπεζικού συστήματος που μπορεί να υποστηρίξει την κυβέρνηση στο μεγάλο στοίχημα της απορρόφησης και διάθεσης των 72 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ!

Ενώ ταυτοχρόνως δημιουργούνται προσδοκίες και για καλύτερες ημέρες στο Χρηματιστήριο όπου οι τράπεζες επανακάμπτουν δυναμικά και κατοχυρώνουν και πάλι τον ηγετικό τους ρόλο όπως παλιά!

Η ιστορία επαναλαμβάνεται… Πάμε πάλι από την αρχή;