Επιστροφή στην δύσκολη ελληνική πραγματικότητα για την κυβέρνηση μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Συνολικά, η κυβέρνηση επιστρέφει από ένα ταξίδι που κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι πιέσεις της Τουρκίας για F16 θα κυριαρχήσουν την επόμενη ημέρα.

Ο Πρωθυπουργός θέλει να προχωρήσει σε συζήτηση στην Βουλή για τα ενεργειακά αλλά και να θέσει επί τάπητος τα θετικά στοιχεία του πρόσφατου ταξιδιού.

Είναι σίγουρο ότι η συζήτηση στην Βουλή θα γίνει τελικά εφ’ όλης της ύλης με έμφαση στα ενεργειακά και την ακρίβεια αφού είναι προφανές ότι αυτά τα δύο θέματα αποτελούν τον αχίλλειο τένοντα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τέλη Μαΐου η έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη

Στην Βουλή το κυβερνητικό επιτελείο προσανατολίζεται στο να κατατεθεί και η τροπολογία για την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας καθώς σύμφωνα με το πρόσφατο πόρισμά της τα υπολογίζουν στα 591 εκατ. ευρώ και η φορολόγησή τους θα μετατραπεί σε επιδότηση ρεύματος για τους επόμενους λογαριασμούς.

Ουσιαστικά θα φορολογηθούν 90% γύρω στα 500 εκατ. ευρώ αφού θα πρέπει να αφαιρεθούν κάποιες εκπτώσεις που ήδη έχουν δώσει οι εταιρείες.

Έρχεται η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής

Πέρα από τα εγχώρια μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, το επιτελείο του Πρωθυπουργού προετοιμάζεται για ένα κρίσιμο διήμερο στη Σύνοδο Κορυφής 30-31/5.

Τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την ελληνική κυβέρνηση είναι να υπάρξει ομοφωνία τόσο για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ώστε να διοχετευτεί προς την στήριξη των ελλήνων καταναλωτών, όσο και στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική φυσικού αερίου (αίτημα Μητσοτάκη) στο οποίο υπάρχουν αντιδράσεις.

Αυτό που διαφαίνεται μέχρι τώρα είναι ότι πλαφόν στις χονδρικές τιμές θα μπει μόνο αν διακοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο.

Δημοσκόπηση GPO: Θετικά αποτιμά το 57,9% την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον

Ξανακοιτάνε το θέμα μείωσης ΦΠΑ-ΕΦΚ

Το οικονομικό επιτελείο, παράλληλα, έχει μελετήσει και για άλλα δύο βασικά ζητήματα που ακόμα δεν έχουν παρθεί τελικές αποφάσεις.

Αφορούν τις μειώσεις ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα και την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Πόσο, μάλλον, όταν οι πληθωριστικές τάσεις εντείνονται από μήνα σε μήνα και όταν η τιμή του πετρελαίου διεθνώς συνεχώς ανεβαίνει, μειώνοντας το όφελος από το Fuel Pass, την επιδότηση των καυσίμων προς τους καταναλωτές.

Επίσης, από 1η Ιουνίου θα ισχύσει η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ενώ η κυβέρνηση δεν θα χάσει την ευκαιρία να υπερτονίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού και την μείωση των φόρων, με σημείο αιχμής τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Νέα νομοσχέδια στην Βουλή – Αντιδράσεις στην Παιδεία

Από εκεί και πέρα, σε νομοθετικό επίπεδο η κυβέρνηση θα διαχειριστεί δύο κρίσιμα νομοσχέδια όπως ο νέος κλιματικός νόμος που μπήκε αυτή την εβδομάδα στην Βουλή και το νομοσχέδιο για την ανώτατη Παιδεία που θα μπει την ερχόμενη εβδομάδα.

Ειδικά το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια και τις αλλαγές στο διοικητικό μοντέλο των ΑΕΙ-ΤΕΙ, αναμένεται να δημιουργήσει διαφωνίες και αντιδράσεις από καθηγητές.

Παράλληλα, αρχές Ιουνίου, αναμένεται να εγκατασταθούν και τα τμήματα της πανεπιστημιακής αστυνομίας σε ορισμένα ΑΕΙ, το οποίο αναμφίβολα αποτελεί ένα σημαντικό crash-test για την ηρεμία και ευνομία στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Τέλος, υπάρχουν πλέον οι ώριμες συνθήκες για έναν ανασχηματισμό που σκέφτεται προσεκτικά εδώ και μέρες ο Πρωθυπουργός προκειμένου να κερδίσει πόντους, να αλλάξει την λειτουργικότητα της κυβέρνησης για το τελευταίο χρόνο και να δώσει μία πιο προεκλογική χροιά αλλά το μήνυμα της αλλαγής και της διόρθωσης.