Όλη η αγορά περίμενε την παράταση στην προθεσμία για την εφάπαξ καταβολή της οφειλής από την επιστρεπτέα προκαταβολή καθώς μιάμιση εβδομάδα πριν τελειώσει ο μήνας, η ΑΑΔΕ δεν είχε καν αναρτήσει τα ποσά στο Taxis.

To τοπίο, από χθες άρχισε να ξεκαθαρίζει: Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τις 15 Ιουνίου καθένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής θα γνωρίζει πλέον το ακριβές ποσό που χρωστάει –είναι το αρχικό ποσό που έχει εκταμιεύσει κατά τις επτά φάσεις των επιστρεπτέων προκαταβολών κουρεμένο κατά 50%, 66% ή 75% ανάλογα με την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020- ώστε στη συνέχεια να μπορεί να αποφασίσει αν θα το αποπληρώσει εφάπαξ έως την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου ή σε έως και 96 άτοκες δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος Ιουλίου.

Οι δόσεις θα είναι άτοκες ενώ προς το παρόν, δεν έχει οριστεί ελάχιστο ποσό δόσης, καθώς αυτό μένει να φανεί αν θα προστεθεί κατά την τροποποίηση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, κάτι που επίσης αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Αν λοιπόν δεν υπάρξει νέα δραματική αλλαγή σκηνικού, στο τέλος Ιουλίου εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν τέσσερις πληρωμές: δόση ΕΝΦΙΑ, δόση φόρου εισοδήματος που μόλις θα ξεκινά, δόση επιστρεπτέας προκαταβολής που επίσης μόλις θα ξεκινά και δόση ΦΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Άρα, μετά και τις χθεσινές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή (ανάρτηση οφειλών έως τις 15/06, πληρωμή πρώτης δόσης έως τέλος Ιουλίου ή εφάπαξ αποπληρωμή έως τέλος Ιουλίου για το πρόσθετο κούρεμα του 15%), ο Ιούλιος θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας για το επόμενο χρονικό διάστημα, κάτι που σημαίνει ότι οι επαγγελματίες θα πρέπει από τώρα να κάνουν τον προγραμματισμό τους ενόψει της… επίθεσης στην ρευστότητα από τη συσσώρευση φορολογικών υποχρεώσεων.

Αυτή η συσσώρευση θα κρίνει και σε μεγάλο βαθμό το ποιοι θα επιλέξουν τη λύση της εφάπαξ αποπληρωμής. Το κίνητρο του 15% είναι ισχυρό αλλά σε καθεστώς αβεβαιότητας όσον αφορά την εξέλιξη των επιτοκίων αλλά και την πορεία των τιμών, το να επιστρέψει κάποιος εφάπαξ μερικές χιλιάδες ευρώ στο Δημόσιο τη στιγμή που μπορεί να τα επιστρέψει άτοκα ακόμη και ύστερα από 8 χρόνια, μπορεί να μην φαντάζει ως ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά θα έχει περίπου 40 ημέρες στη διάθεσή της να αποφασίσει καθώς αυτό είναι το διάστημα που μεσολαβεί από τα μέσα Ιουνίου που θα «ανέβουν» τα ποσά έως το τέλος Ιουλίου που θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις. Για την ιστορία, επαγγελματίας που πήρε 50.000 ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής:

1. Θα επιστρέψει 25.000 ευρώ ανεξάρτητα από την πορεία των οικονομικών του μεγεθών το 2020 και αυτό θα γίνει είτε εφάπαξ (οπότε θα πληρώσει 21.250 ευρώ) είτε σε 96 δόσεις των 260,4 ευρώ.

2. Θα επιστρέψει 17.000 ευρώ αν το 2020 είχε μείωση εσόδων από 30% έως 70% και ζημιές και αυτό θα γίνει είτε εφάπαξ (οπότε θα πληρώσει 14.450 ευρώ λόγω της έκπτωσης του 15%) είτε σε 96 δόσεις των 177,1 ευρώ και

3. Θα επιστρέψει 12.500 ευρώ αν η μείωση των εσόδων του ήταν πάνω από 70% προκαλώντας ταυτόχρονα ζημιές. Δύο και πάλι λύσεις: εφάπαξ αποπληρωμή 10.625 ευρώ ή 96 δόσεις των 130,2 ευρώ.