Οι τιμές της ενέργειας έχουν επιδείξει τρομακτική αύξηση τους τελευταίους μήνες, ενισχύοντας τους φόβους για στασιμοπληθωρισμό.

Ο χειμώνας σχεδόν έχει έλθει στο Βόρειο Ημισφαίριο και κινδυνεύει να χειροτερεύσει την κατάσταση, αυξάνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και πλήττοντας τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις.

Συνάμα, τα αυξημένα κόστη και η περιορισμένη ανάπτυξη αναμένεται να αποτελέσουν πρόβλημα για τις κεφαλαιαγορές.

«Το μεγάλο εμπόδιο των αγορών θα είναι οι τιμές ενέργειας», ανέφερε ο Jeffrey Halley, αναλυτής στην Oanda Asia Pacific σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV. «Ανησυχώ για το τί θα κάνουμε το χειμώνα αφού κανείς δεν έχει προετοιμαστεί πραγματικά γι αυτό το ενδεχόμενο. Μπορεί να υπάρξει περαιτέρω κατακόρυφη αύξηση προς το τέταρτο τρίμηνο που ενδέχεται να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της BofAOhsung Kwon και Savita Subramanian, στο παρελθόν ο στασιμοπληθωρισμός συνοδευόταν από πετρελαϊκά σοκ, κάτι που αποτυπώνεται και σήμερα λόγω των προβλημάτων στην παραγωγή και τη γραμμή εφοδιασμού.

Η τράπεζα συνιστά την επένδυση σε μετοχές που δεν επηρεάζονται από τον πληθωρισμό, αλλά και στις small caps (μετοχές εταιρειών με κεφαλαιοποίηση αγοράς μεταξύ $300 εκατ και $2 δισ.),  οι οποίες είναι πολύ φθηνότερες σε σχέση με τις large caps (μετοχές εταιρειών με κεφαλαιοποίηση αγοράς άνω των $10 δισ).

Σύμφωνα με τον Simon Doyle της Schroder Investment Management Australia, «ο στασιμοπληθωρισμός αποτελεί πια μια μεγάλη πιθανότητα».