Σε μια χιονοστιβάδα, η οποία θα καταπιεί τα πάντα στο διάβα της μοιάζει η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος και οι πολιτικές αποφάσεις σε Ευρώπη και Ρωσία.

Από τους καταναλωτές με τους υπέρογκους λογαριασμούς, τους παραγωγούς ρεύματος, τα δάνεια, τις τράπεζες και τελικά όλους.

Την επομένη των μέτρων της κυβέρνησης, ύψους 2,5 δισ. ευρώ οι ξένοι επενδυτές απάντησαν στο χρηματιστήριο με μια πτώση 2,55%, η οποία, όπως θα δούμε, είναι δικαιολογημένη αν δεν σταματήσει ο πόλεμος, αν δεν αποκατασταθεί η ροή φυσικού αερίου από Ρωσία και αλλάξει τακτική η Ευρώπη τουλάχιστον για ένα μεταβατικό διάστημα.

Από τον περασμένο Οκτώβριο oι Έλληνες καταναλωτές είδαν τους λογαριασμούς να αυξάνουν εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής καθώς οι εταιρίες μετέφεραν τον κίνδυνο στους πελάτες τους.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν είπαν τίποτε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και μόνο ένας επιχειρηματίας της ενέργειας προειδοποίησε για την τέλεια καταιγίδα που ερχόταν εξαιτίας του ράλι της τιμής του φυσικού αερίου.

Ενώ, λοιπόν, αυξάνονταν οι τιμές ήλθε και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι κυρώσεις της Δύσης εναντίον του εισβολέα που υπερδιόγκωσαν τις αυξημένες τιμές και τον πληθωρισμό πάνω από 8% και σήμερα 10%.

Η χιονοστιβάδα, όμως, ξεκινά αρχικά τώρα από τις πολιτικές της Ευρώπης είτε για την γρήγορη μετάβαση από το ρώσικο φυσικό αέριο σε LNG ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το σχετικά φθηνό ρωσικό φθηνό αέριο θα αντικατασταθεί από το ακριβό LNG (ΗΠΑ) και η Ευρώπη σχεδιάζει επενδύσεις 195 δισ. ευρώ προκειμένου να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία.

Εκατό CEOs ζητούν από την ΕΕ να «τρέξει» την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Η εγχώρια πραγματικότητα

Αν επιστρέψουμε στην εγχώρια πραγματικότητα, ανακαλύφθηκαν αρχικά τα «υπερκέρδη» από αντιπολίτευση και ακολούθησε η κυβέρνηση η οποία δήλωσε ότι θα τα φορολογήσει.

Τα «υπερκέρδη» μεταβλήθηκαν σε «υπερέσοδα» (σ.σ. μόνο στην Ελλάδα εφευρέθηκε η ορολογία) και σύμφωνα με την ΡΑΕ πρόκειται για 591,4 εκατ. ευρώ – από τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν οι εκπτώσεις και τα σταθερά τιμολόγια προς τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, οι παραγωγοί πρέπει να επιστρέψουν τελικά 67 εκατ. ευρώ εξαιτίας των στρεβλώσεων στο μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Μάλιστα, η ΡΑΕ προτείνει αυτό το ποσό να κατευθυνθεί στο Ταμείο Μετάβασης και στη συνέχεια να δοθεί στους καταναλωτές.

Με την υπόθεση εργασίας ότι, θα λειτουργήσουν τελικά οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης από τον Ιούνιο και ότι δεν θα αντιδράσουν (ήδη κάποιοι σκέφτονται την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) οι παραγωγοί για τη φορολογία υπάρχει μια παράμετρος η οποία ήδη προεξοφλείται στο χρηματιστήριο: Τα δάνεια τα οποία δόθηκαν ή θα δοθούν από τις τράπεζες –κρατικές ή ιδιωτικές– προκειμένου να κατασκευαστούν οι μονάδες φυσικού αερίου.

Όταν υπάρχει η φορολογία, οι ευρωπαϊκές πολιτικές για τον αποκλεισμό του φυσικού αερίου τότε η αξία των παραπάνω μονάδων δέχεται «χτύπημα» κάτω από τη ζώνη.

Με λιγότερα έσοδα, τα δάνεια θα «χτυπήσουν» τις τράπεζες και ύστερα όλους τους καταναλωτές.

Η χιονοστιβάδα, λοιπόν, βρίσκεται σε εξέλιξη αν οι πολιτικοί Ευρωπαίοι και Έλληνες δεν εξηγήσουν επαρκώς ότι η μετάβαση έχει κόστος.