Σε θετικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα νέα στοιχεία σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού και των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα, ο περιφερειακός Stoxx 600 έκλεισε στο κόκκινο την Τρίτη, βάζοντας τέλος στο σερί κερδών που διήρκεσε από το παγκόσμιο ξεπούλημα των πρώτων ημερών του Αυγούστου.  Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,16%, ο βρετανικός FTSE 100 προσθέτει 0,02% και ο γαλλικός CAC-40 σημειώνει άνοδο 0,18%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 ενισχύεται 0,05% ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,31%.

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι ήσυχη από μάκρο στοιχεία στην Ευρώπη, αντιθέτως η προσοχή στρέφεται προς τις ΗΠΑ, με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας την Τετάρτη, και την ομιλία του προέδρου της Fed  Τζερομ Παουελ στο Τζάκσον Χολ την Παρασκευή, να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

Μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο έχει εδώ και καιρό τιμολογηθεί πλήρως από τις αγορές, αλλά το κλίμα είναι πιο ασταθές σχετικά με το αν θα γίνει κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME, η πιθανότητα ανέρχεται σε 67,5% για την πρώτη περίπτωση και 32,5% για τη δεύτερη.

Η ομιλία του  Παόυελ έρχεται εν μέσω συζητήσεων σχετικά με την υγεία της αμερικανικής οικονομίας, αφού οι αμερικανικές λιανικές πωλήσεις για τον Ιούλιο και οι εβδομαδιαίες αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

“Έχουμε πληθωρισμό που συνεχίζει να μειώνεται, η οικονομική ανάπτυξη είναι ακόμη αξιοπρεπής, με σημάδια αδυναμίας αλλά εξακολουθεί να αντέχει. Η περίοδος κερδών ήταν αρκετά καλή και η Fed είναι πολύ κοντά στο να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια”, δήλωσε στο CNBC ο Charles-Henry Monchau, επικεφαλής επενδύσεων στην Bank Syz. “Έτσι, αν τα βάλουμε όλα αυτά μαζί, οι συνθήκες για τις αγορές μετοχών εξακολουθούν να είναι αρκετά καλές. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι εκεί έξω, αλλά το κλίμα εξακολουθεί να είναι αξιοπρεπές”, δήλωσε ο Monchau.

Σε επίπεδο μάκρο, ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε στα 3,1 δισ. λίρες (4,037 δισ. δολάρια) τον Ιούλιο, αυξημένος κατά 1,8 δισ. λίρες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το ποσό ήταν υψηλότερο από τις εκτιμήσεις για 2,5 δισ. λίρες, ενώ ο δανεισμός για τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους ήταν στις 4,7 δισ. λίρες, πάνω από την πρόβλεψη του Μαρτίου του ανεξάρτητου Γραφείου Ευθύνης για τον Προϋπολογισμό.

Από την άλλη, οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν αφού οι αμερικανικοί δείκτες αναφοράς, ο S&P500 και ο Nasdaq Composite, διέκοψαν ένα οκταήμερο σερί κερδών.

Τα στοιχεία της Ιαπωνίας για τον Ιούλιο έδειξαν ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10,3% σε ετήσια βάση και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 16,6%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι εξαγωγές θα αυξάνονταν κατά 11,4%, ενώ η αύξηση των εισαγωγών είχε προσδιοριστεί στο 14,9%.

Διαβάστε ακόμη: