Επιφυλακτικές είναι οι κινήσεις των επενδυτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

O δείκτης DAX στη Γερμανία διαπραγματευόταν 0,3% υψηλότερα, ο CAC 40 στη Γαλλία σημείωσε μικρά κέρδη, ενώ ο FTSE 100 στο Ηνωμένο Βασίλειο ενισχυόταν 0,5%.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το Σάββατο νομοσχέδιο που αναστέλλει το όριο του χρέους μέχρι τις αρχές του 2025, απομακρύνοντας την πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεων των ΗΠΑ για το χρέος τους, βασική πηγή ανησυχίας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές τον τελευταίο μήνα.

Με αυτό κατά νου, η προσοχή στρέφεται στο τι θα αποφασίσουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και η Fed, όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας έχει εκτιναχθεί στα €18,4 δισ. τον Απρίλιο από €14,9 δισ. τον Μάρτιο, ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών της ενέργειας και των υψηλών ανεκτέλεστων παραγγελιών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν αιφνιδιαστικά κατά 1,2% τον μήνα, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,7%.

Στο επίκεντρο η UBS

Η μετοχή της UBS σημείωσε άνοδο 0,6% αφού η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρώσει την εξαγορά της Credit Suisse “ήδη στις 12 Ιουνίου”, δημιουργώντας έναν ελβετικό τραπεζικό γίγαντα με ισολογισμό 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η μετοχή της Volvo Car σημείωσε άνοδο 1,7% αφού η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στην κινεζική Geely, ανακοίνωσε αύξηση 31% στα μηνιαία στοιχεία πωλήσεων σε ετήσια βάση, λέγοντας ότι πούλησε 60.398 αυτοκίνητα τον Μάιο.

Άλμα στο πετρέλαιο λόγω Σαουδικής Αραβίας

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωναν ισχυρή άνοδο, βοηθώντας τις ευρωπαϊκές μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να καταγράψουν κέρδη, αφού η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας στον κόσμο, δεσμεύτηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για πρόσθετες περικοπές στην παραγωγή από τον Ιούλιο, γεγονός που πιθανότατα θα σφίξει περαιτέρω την αγορά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το brent ενισχύεται 1,7% στα 77,40 δολ. το βαρέλι, ενώ το αργό πετρέλαιο σημειώνει άνοδο 1,8% στα 73,02 δολ. το βαρέλι.

Διαβάστε περισσότερα