Μεγάλη είναι η «λίστα υποχρεώσεων» του οικονομικού επιτελείου για τις επόμενες εβδομάδες τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο εν όψει και της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Μερικά από αυτά τα ζητήματα είναι η σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού, η ακριβής μέτρηση των δημοσιονομικών περιθωρίων για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και η οριστικοποίηση του νομοσχεδίου με τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Επίσης, η χάραξη λόγω στρατηγικής για το χρέος και της πιθανής ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο φθινόπωρο, όπως και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους και για την αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και εν όψει της αναμόρφωσης του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει κινήσεις σε επτά διαφορετικά μέτωπα:

  • Προετοιμασία προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2024.
  • Ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν για την αναθεώρηση του Ταμείου.
  • Υπολογισμός δημοσιονομικού χώρου για τη χρηματοδότηση παροχών έως το τέλος του χρόνου εν όψει ΔΕΘ.
  • Ενεργοποίηση των νέων μέτρων στήριξης. Μεγάλο «κεφάλαιο» για τους επόμενους μήνες θα είναι η ενεργοποίηση των μέτρων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή προ εβδομάδων.
  • Νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
  • Κατάρτιση προγράμματος παρεμβάσεων στο δημόσιο χρέος.
  • Χάραξη διαπραγματευτικής γραμμής για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.

     

    Αλλαγές σε τεκμήρια διαβίωσης, γονικές παροχές, και αντικειμενικές αξίες

    Εντωμεταξύ, παρεμβάσεις και στη νομοθεσία για τον τρόπο κάλυψης των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο των προσπαθειών του για εξορθολογισμό και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

    Οι κανόνες με βάση τους οποίους οι φορολογούμενοι μπορούν να καλύπτουν προστιθέμενες διαφορές φορολογητέου εισοδήματος προσδιοριζόμενες με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και τις πραγματικές δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων παρουσιάζουν προβλήματα, που σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούν βλάβη στα συμφέροντα του Δημοσίου, ενώ σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις δημιουργούν στρεβλώσεις και αδικίες σε βάρος των φορολογουμένων.

    Το φθινόπωρο και σε κάθε περίπτωση πριν από τις δημοτικές εκλογές θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο με τα στοχευμένα «κουρέματα» στις αντικειμενικές αξίες των δήμων, προκειμένου οι νέες τιμές ζώνης να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2024. Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών έχει ξεκινήσει την εξέταση των αιτημάτων των δήμων που ζητούν μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές σε συγκεκριμένες περιοχές, με το επιχείρημα ότι είναι αισθητά υψηλότερες από τις αγοραίες, προκαλώντας άδικες επιβαρύνσεις στους πολίτες και οδηγώντας σε απώλειες εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ και σε κοινωνικά επιδόματα.

     

    Εργασιακό νομοσχέδιο: Ποιες διατάξεις μένουν εκτός της διαβούλευσης

    Την ίδια ώρα, μόνο οι διατάξεις με τις οποίες θα κυρώνεται και στη χώρα μας η κοινοτική οδηγία για τη διαφάνεια στους όρους εργασίας θα δοθούν τελικά σε δημόσια διαβούλευση, καθώς οι άλλες διατάξεις που αφορούν στη μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, την απασχόληση συνταξιούχων και τη συνταξιοδότηση όσων έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ άνω των 20.000 ευρώ, δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

    Ειδικά όσον αφορά στις ασφαλιστικές διατάξεις, παρότι έχει κλειδώσει η κεντρική ιδέα, μένουν ακόμη να αποφασιστούν σημαντικές λεπτομέρειες που θα κρίνουν άλλωστε και την επιτυχία του επιδιωκόμενου στόχου. Αναλυτικά, στο θέμα της απασχόλησης συνταξιούχων, έχει οριστικοποιηθεί πως το πέναλτι 30% στις συντάξεις θα καταργηθεί. Αντ’ αυτού, θα επιβληθεί μια ειδική εισφορά που θα κρατείται από το πρόσθετο εισόδημα που θα έχει ο συνταξιούχος μέσω της απασχόλησής του. Το ύψος της εισφοράς δεν θα οδηγεί σε παρακράτηση μεγαλύτερη από αυτήν που ισχύει σήμερα, μέσω της μειωμένης σύνταξης.

 

Διαβάστε ακόμη: