Το FedWire υπεύθυνο για τις συναλλαγές… όλου του πλανήτη, ήτοι περίπου $4 τρισσεκατομμύρια που διακινούνται καθημερινά μεταξύ των τραπεζών ανά τον κόσμο, “έπεσε” για τρεις ώρες! Για λειτουργικό σφάλμα μιλά η Fed, λίγες ώρες αφότου ο Πάουελ χαρακτήριζε αξιόπιστο το δολάριο. Τα κρυπτονομίσματα ωστόσο δεν έχουν “πέσει” ποτέ, εδώ που τα λέμε…
Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης
Τι άλλο θα ζήσουμε φέτος. Και με το “φέτος” εννοώ φυσικά το 2020-21 (η προηγούμενη χρονιά δεν “πιάνεται”).
Έπεσε το σύστημα. Ποιο σύστημα? ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Το FedWire (μαζί με το ΑCH), τα συστήματα πληρωμών της Federal Reserve, υπεύθυνα για τις συναλλαγές, εχμ, όλου του πλανήτη, ήτοι περίπου $4 τρισσεκατομμύρια που διακινούνται καθημερινά μεταξύ των τραπεζών ανά τον κόσμο.
“Οι τεχνικοί μας αναφέρουν πως πρόκειται για λειουργικό σφάλμα”, δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Το πρόβλημα παρέμενε άλυτο για τουλάχιστον τρεις ώρες.
Με άλλα λόγια, για αρκετό χρονικό διάστημα, οι παγκόσμιες συναλλαγές είχαν παγώσει, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την οικονομία. Ποια οικονομία δηλαδή, κι αυτή στον πάγο είναι ένα χρόνο τώρα. Ας το κλείσουμε εντελώς το μαγαζί παιδιά αν είναι, αφού τρέχει στον αυτόματο…
Μήπως αυτό εννοούσαν όταν μας έλεγαν Great Reset?! (Δοκιμάστε CTRL-ALT-DEL παιδιά, ίσως ξαναξεκινήσει το ρημάδι).
Συχνές τελευταία οι “διακοπές”
Πέρα από το καλαμπούρι ωστόσο, το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και ανησυχητικό. Από το 2019 μέχρι σήμερα, το σύστημα έχει “κρασάρει” άλλες δύο φορές, κάτι που τα παλαιότερα χρόνια συνέβαινε σε πολύ μικρότερο ρυθμό. Αυτό σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες διακοπές ρεύματος ανά τον κόσμο εν μέσω πανδημίας, δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο.
Η τραγική ειρωνεία έιναι πως λίγες ώρες πριν, ο Πάουελ της Fed καθησύχαζε μέσω τηλεδιάσκεψης τον πλανήτη πως “ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη στο δολάριο”.
Αν υπήρχε μονάχα ένα νόμισμα που να μην “πέφτει” ποτέ ή να επηρεάζεται από ανθρώπινα ή λειτουργικά σφάλματα… Α ναι, υπάρχει. Το Bitcoin! Ή έστω κάποιο ανώτερο τεχνολογικά ψηφιακό νόμισμα, για όσους δεν το συμπαθούν.
Ακόμη πιο ειρωνικό είναι πως νωρίτερα η Γιέλεν (ΥΠΟΙΚ) αποκαλούσε το Bitcoin “ανεπαρκές”. Μαζί σου Τζάνετ, κι εγώ τα ίδια λέω. Όμως εδώ που τα λέμε, το Bitcoin δεν έχει πέσει ποτέ, με ρεύμα ή χωρίς. Βέβαια για να λέμε του στραβού το δίκιο, το δημοφιλές κρυπτονόμισμα δεν έχει πιεστεί σε όρια τρισεκαομμυρίων καθημερινών συναλλαγών ώστε να γνωρίζουμε αν θα άντεχε το stress test.
Ίσως όμως όλο αυτό να είναι ένα ακόμη καμπανάκι πως το χρήμα απαιτεί αλλαγή. Αν όχι από το Bitcoin, από κάποιο άλλο ψηφιακό νόμισμα που θα μπορεί να φέρει σε πέρας με άνεση το καθημερινό φόρτο συναλλαγών.
Τα κρυπτονομίσματα δεν “πέφτουν”
Πάντως, για όσους ασχολούνται με τα κρύπτο, ΑΥΤΑ είναι πραγματικά bullish (θετικά) νέα. Αυτά, και όχι ανακοινώσεις περί δήθεν αθώωσης της Tether, της “Fed των κρύπτο” όπως την αποκαλούμε κάποιοι. Τώρα θα έπρεπε να κουνηθεί (ανοδικά ντε) το Bitcoin. Το να πέσει το FedWire είναι ένα μέγιστο πλήγμα στο οικονομικό κατεστημένο που υποτίθεται προσπαθούν να αλλάξουν τα κρυπτονομίσματα.
Κι όμως η αγορά δεν κουνήθηκε ρούπι… Κάποιοι θα πουν “η αγορά δεν κινείται στην είδηση”. Αυτό ισχύει μόνο για εξελίξεις που αναμένονται, και όχι για αιφνίδια γεγονότα (όπως το να πέσει η Fed), τύπου “μαύροι κύκνοι”.
Άλλοι θα πουν πως η αγορά δεν κινήθηκε (ανοδικά), διότι το να “κλείνει” η Fed δεν αποτελεί καλό νέο για το Bitcoin. Διότι αν κλείνει η Fed, κλείνει και η “Fed των κρύπτο”. Κι αν κλείνει η Tether, παγώνει το ανεξέλεγκτο “τύπωμα” κρυπτο-δολαρίων που τροφοδοτούν την αγορά τους τελευταίους μήνες, ταϊζοντας χιλιάρικα στην τιμή του φουσκωμένου Bitcoin.
Όπως και να χει, το σημερινό αποτελεί γενικά bullish μακροπρόθεσμα για τα κρυπτονομίσματα.