Όπως είναι φυσικό το mega deal που ανακοίνωσαν στις αρχές της εβδομάδας η Alpha Bank και ο ιταλικός όμιλος UniCredit δημιουργεί νέα δεδομένα στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα αλλά και την ελληνική οικονομία συνολικά.

Πηγές με γνώση της συμφωνίας κάνουν λόγου για «την ύπαρξη συνεργειών που είναι ικανές να αλλάξουν άρδην την εικόνα της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, τόσο σε επίπεδο χορηγήσεων όσο και σε επίπεδο προϊόντικής πολιτικής, πυροδοτώντας νέο γύρο όξυνσης ανταγωνισμού.

Πρόκειται αναμφίβολα για μία σημαντική συμφωνία, καθώς οι ελληνικές τράπεζες «βγαίνουν» εκ νέου από τα στενά εγχώρια σύνορα και μπαίνουν και πάλι με αξιώσεις στα διεθνή τραπεζικά δρώμενα» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Το τίμημα

Με το τίμημα που προσφέρει ο ιταλικός όμιλος για το 9% της Alpha Bank να παραμένει προς το παρόν επτασφράγιστο μυστικό, οι πρώτες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στην αγορά έκαναν λόγο για την ύπαρξη σημαντικού Premium της τάξης του 15% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, γεγονός που μεταφράζει την προσφορά στο 1,46 ευρώ ανά μετοχή και το συνολικό τίμημα στα 309 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο τραπεζικοί αναλυτές έσπευσαν να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών καθώς η μετοχή της Alpha ενισχύεται 27% από την αρχή του χρόνου και το λιγότερο που, μπορεί να δοθεί ως premium σύμφωνα με όσα εκτιμούν οι ίδιες πηγές είναι πάνω από 10% με ιδανική τιμή κάτω από 1,40 ευρώ (1,38 ευρώ).

Με δεδομένο ότι το ΤΧΣ εκκίνησε τη διαδικασία αποεπένδυσης, τυχόν άνοδος της τιμής της μετοχής πάνω από την τιμή που προσφέρει η UniCredit δεν ακυρώνει, τύποις, την προσφορά.

Αυτή αξιολογήθηκε ως βάση εκκίνηση διαδικασίας και μετά την επιλογή συμβούλου διάθεσης θα τρέξει γρήγορα η περίοδος υποβολής ανταγωνιστικών προσφορών καθώς η UniCredit παραιτήθηκε του δικαιώματός της να διενεργήσει οικονομικό και νομικό έλεγχο στην Alpha.

Να σημειωθεί ότι στην Alpha Bank σημαντικό ποσοστό κατέχει η ολλανδική Reggeborgh του Χένρι Χόλτερμαν με τις πληροφορίες της αγοράς να κάνουν λόγο για 7-8% ενώ ποσοστό κάτω του 5% κατέχει και ο John Paulson.

Η πλευρά της Reggeborgh όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές εκφράζει την ικανοποίησή της από την εξέλιξη αυτή, αφού η τιμή της μετοχής αναμένεται να πάρει αξία από τη στιγμή που το παρόν στη μετοχική σύνθεση θα δώσει μία μεγάλη και αναγνωρισμένη ευρωπαϊκή τράπεζα.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι “δεν υπάρχει πρόθεση του Ολλανδικού ομίλου να μπει ως σφήνα στην πρόταση της ιταλικής τράπεζας, δημιουργώντας ένα άνευ ουσίας χρηματιστηριακό παιχνίδι ”.

Τα οφέλη

Η συναλλαγή επιτρέπει στην UniCredit να ενισχύσει την παρουσία της στη Ρουμανία, μία χώρα με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης, και να επεκτείνει την παρουσία της και τη διανομή των προϊόντων της στην Ελλάδα, χώρα που επίσης διαθέτει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.

Η Ελλάδα, σε συνέχεια των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών, αναδεικνύεται εκ νέου σε μία χώρα με ισχυρές προοπτικές και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που την καθιστά ως έναν σημαντικό κόμβο για το Δίκτυο της UniCredit στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, δεδομένων των εμπορικών δεσμών της Ελλάδας με την ευρύτερη περιοχή, στη βάση του εμπορίου και του τουρισμού.

Η συνεργασία με την UniCredit υποστηρίζει τη στρατηγική της Alpha Bank και ενισχύει τη δυναμική του Δικτύου της, ενώ η διεύρυνση των παρεχόμενων λύσεων και υπηρεσιών επιταχύνει την επίτευξη των στόχων του Επιχειρηματικού της Σχεδίου.

Επιπλέον, ενισχύει περαιτέρω τις δυνατότητες εξυπηρέτησης των πελατών της Alpha Bank, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της αξιοποίησης όλου του εύρους προϊόντων της UniCredit, της πολυετούς παρουσίας της στις αγορές της Ιταλίας και της Γερμανίας, καθώς και του εκτεταμένου Δικτύου της στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.

Η συγχώνευση των θυγατρικών στη Ρουμανία αναμένεται να έχει αντίκτυπο στον δείκτη CET1 της UniCredit κατά περίπου 15 μονάδες βάσης και, μαζί με την εμπορική εταιρική σχέση που εδράζεται στις υψηλές δυνατότητες παραγωγής νέων προϊόντων και υπηρεσιών, αναμένεται να αυξήσει, βάσει τρέχουσας κερδοφορίας, κατά περισσότερο από ευρώ 100 εκατ. την Καθαρή Κερδοφορία της UniCredit.

Για την Alpha Bank, η συνολική συναλλαγή διατηρεί αμετάβλητες τις προσδοκίες για τα καθαρά κέρδη, ενώ ενισχύει περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματά κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης, οδηγώντας την Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RoTE) υψηλότερα κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης, με δυνατότητα περαιτέρω ανόδου, προερχόμενη από την εμπορική συμφωνία.

Διαβάστε ακόμη: