Αύξηση στα νέα κρούσματα κυρίως στις τουριστικές περιοχές της χώρας, καταγράφει ο ΕΟΔΥ τις τρεις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Σε έκτακτη ενημέρωση του οργανισμού οι ειδικοί τόνισαν ότι τις τρεις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων στις ηλικίες 18 έως 24 ετών, ενώ η αύξηση στις άλλες ηλικιακές ομάδες είναι σταθερή.

Αύξηση και στις επαναλοιμώξεις αλλά όχι στις νοσηλείες σε απλές κλίνες

Όσο αφορά τις επαναλοιμώξεις και σε αυτές καταγράφεται αύξηση ανά εβδομάδα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όπως αυξημένες είναι και οι νοσηλείες σε απλές κλίνες.

Ενθαρρυντικό για τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι η αύξηση των νοσηλείων στις απλές κλίνες δεν μεταφράζεται προς το παρόν τουλάχιστον, σε αύξηση των νοσηλειών σε κλίνες ΜΕΘ αλλά και αύξηση του αριθμού των θανάτων.

Όπως είπε, ο πρόεδρος του οργανισμού, όλη η Ευρώπη πλέον είναι στο «κόκκινο» όσον αφορά την πανδημία, τονίζοντας ότι είναι συνεχής η αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις κεντρικές, νότιες και βόρειες χώρες της Ηπείρου.

ΕΟΔΥ: Ποια μετάλλαξη κυριαρχεί σε Ευρώπη και Ελλάδα

Όπως παρατήρησε αυξάνεται σταθερά και ο αριθμός των κρουσμάτων στην ηλικία άνω των 65 ετών, ενώ στις νοσηλείες τα περισσότερα κράτη δεν βρίσκονται στο κόκκινο. Χαμηλός παραμένει και ο αριθμός των νέων διασωληνόσεων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Η μετάλλαξη που κυριαρχεί στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, όπου φαίνεται ότι αφορά πάνω από τις μισές μολύνσεις, είναι η Όμικρον και οι παραλλαγές ΒΑ4 και ΒΑ5.

Αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού: Πότε αναμένεται κορύφωση

Υπενθυμίζεται πως ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κάνει λόγο για κορύφωση στον αριθμό στα κρούσματα στις 16-17 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο προβλέπεται ότι τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 24.000, ενώ εξήγησε ότι θα υπάρχει αύξηση και στους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας.

«Θα φτάσουμε λίγο πάνω από τους 200 διασωληνωμένους, αργότερα στο τέλος του Ιουλίου. Αντίστοιχα οι θάνατοι περιμένουμε να αυξηθούν κι αυτοί φτάνοντας τους 27-28 μεσοσταθμικά , γύρω στις αρχές Αυγούστου», δήλωσε ο καθηγητής.

Έπειτα σημείωσε πως θα υπάρξει μια φάση αποκλιμάκωσης τονίζοντας ότι αν καταστεί δυνατό να «δαμαστεί» μέσα στον Αύγουστο η πανδημία, τότε ο Σεπτέμβριος θα είναι καλύτερος.