Ραγδαία ανάκαμψη σημείωσε ο πετρελαϊκός κολοσσός BP, καταγράφοντας τα υψηλότερα καθαρά κέρδη των τελευταίων οκτώ ετών, υποστηριζόμενη από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων.

Η βρετανική ενεργειακή εταιρεία σημείωσε καθαρά κέρδη, 12,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2021, από καθαρή ζημία 5,7 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv ανέμεναν καθαρά κέρδη για ολόκληρο το έτος, ύψους 12,5 δισ.  δολ.

Η BP σημείωσε επίσης καθαρά κέρδη 4,1 δισ. δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 3,9 δισ. δολάρια.

«Ήταν άλλο ένα καλό τρίμηνο για την εταιρεία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BP Bernard Looney στο «Squawk Box Europe» του CNBC.

Άλμα 23% για τη μετοχή της BP

Η BP ανέφερε ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει περαιτέρω επαναγορές μετοχών 1,5 δισ.  δολαρίων και διατήρησε το μέρισμά της στα 5,46 σεντς ανά μετοχή.

Το καθαρό χρέος μειώθηκε στα 30,6 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2021, από 38,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το τέλος του 2020. Οι μετοχές της BP αυξήθηκαν πάνω από 23% σε ετήσια βάση.