Η ESA έδωσε στη δημοσιότητα μία σειρά φωτογραφιών οι οποίες απεικονίζουν το φλεγόμενο δορυφόρο Aeolus, καθώς αυτός διασχίζει την ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα 7.500 μέτρων το δευτερόλεπτο. Ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε το 2018 και η πενταετής αποστολή του είχε στόχο να μετρά με λέιζερ τους ανέμους στη Γη σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της αποστολής του, βελτίωσε τις προβλέψεις καιρού και τα κλιματικά μοντέλα.
Το Aeolus αποσύρθηκε από την ενεργό δράση τον Ιούλιο και μετατράπηκε από ένας λειτουργικός δορυφόρος σε διαστημικό σκουπίδι. Συνήθως, οι παροπλισμένοι δορυφόροι χάνουν με το χρόνο την τροχιά τους και καταλήγουν να καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης. Αυτό έγινε και με τον Aeolus, αλλά για πρώτη φορά με πιο ελεγχόμενο τρόπο.
Η ESA δοκίμασε για πρώτη φορά μία μανούβρα επανεισόδου στην ατμόσφαιρα η οποία ονομάζεται “υποβοηθούμενη επανείσοδος”. Αυτή περιλαμβάνει μία σειρά ελεγχόμενων κινήσεων όπου ο δορυφόρος πλησιάζει όλο και πιο κοντά στη Γη αλλά παραμένει σε τροχιά. Έτσι, η ESA μπόρεσε να υπολογίσει με ακρίβεια το σημείο επανεισόδου του δορυφόρου στην ατμόσφαιρα, μειώνοντας τον κίνδυνο συντριμμιών τα οποία δεν καήκαν εντελώς από την επανείσοδο να πέσουν σε κατοικημένη περιοχή.
Έτσι, ο Aeolus έκανε την επανείσοδό του πάνω από την Ανταρκτική, με το 80% του δορυφόρου να καίγεται εντελώς και το 20% αυτού να πέφτει στη Γη.
Μετατρέποντας τη φυσική, ανεξέλεγκτη επανείσοδο του Aeolus σε υποβοηθούμενη και επιλέγοντας την καλύτερη τροχιά επανεισόδου, το ήδη πολύ μικρό ρίσκο από τα εναπομείναντα θραύσματα να καταλήξουν σε κατοικημένη περιοχή, περιορίστηκε κατά 150 φορές επιπλέον.
Επίσης, ο χρόνος που ο Aeolus παρέμεινε σε ανεξέλεγκτη τροχιά μειώθηκε κατά μερικές εβδομάδες με την υποβοηθούμενη επανείσοδο. Αυτό σημαίνει πως περιορίζεται και το ρίσκο σύγκρουσης με άλλους δορυφόρους με απρόβλεπτες συνέπειες.
Το 2010 είχαμε μόλις 1.000 δορυφόρους σε τροχιά και το 2022 αυτό το νούμερο ανέβηκε στους 6.000, αυξάνοντας το ρίσκο σύγκρουσης.
Με το Aeolus ως ένα εκπληκτικό παράδειγμα βιώσιμης διαστημικής πτήσης και υπεύθυνων επιχειρήσεων, είχαμε τον έλεγχο της αποστολής για το μέγιστο χρονικό διάστημα, κατευθύνοντας την είσοδό του στην ατμόσφαιρα το μέγιστο δυνατόν.
Διαβάστε ακόμη:
- Τσιμπάνε φέτος οι τιμές στα σχολικά είδη – Αναλυτικός πίνακας
- Βίντεο: Πόλη στην Πορτογαλία πλημμύρισε από κόκκινο κρασί
- Κάνιε Γουέστ: Η «σύζυγός» του εμφανίστηκε ημίγυμνη στη Φλωρεντία
- Ντέμι Μουρ: Ενθουσιάστηκε με το «Maestro» και ζήτησε να γνωρίσει τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη