Ο λόγος για τον Αντώνη Κοτζαμανίδη, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Entersoft, η οποία πλέον έχει περιέλθει στα χέρια του σχήματος Olympia Group – Rucio Investments.

Το έμπειρο στέλεχος έχει μια μακρά πορεία στον χώρο της πληροφορικής και της τεχνολογίας, η οποία φυσικά κορυφώθηκε με την ίδρυση της Entersoft το 2002, μαζί με συνεργάτες και συναδέλφους, τους οποίους γνώρισε κατά τη διάρκεια της κοινής τους πορείας στην Computer Logic.

Η είσοδος στην ΕΝ.Α. και η… απογείωση

H εισαγωγή της Entersoft στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Εκείνη τη χρονιά ο τζίρος ανέρχεται στα 7,1 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 1,1 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί η σταδιακή επέκταση εκτός Ελλάδος, με τον Αντώνη Κοτζαμανίδη να ιδρύει θυγατρικές σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ το 2020 γίνεται η μετάβαση από την ΕΝ.Α. στην Κύρια Αγορά. Η τιμή έναρξης της μετοχής ορίζεται στο 1,1 ευρώ (προσαρμοσμένη στο stock split).

Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια η μετεξέλιξη της Entersoft είναι πραγματικά εντυπωσιακή, με τον ιδρυτή και CEO να προχωρά σε διαδοχικές εξαγορές μικρότερων επιχειρήσεων ή δραστηριοτήτων λογισμικού.

Το αποτέλεσμα είναι ο τζίρος του 2023 να κλείνει στα 37,8 εκατ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία να εκτινάσσεται στα 7,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια έκρηξη +432% και +600%, αντίστοιχα, σε σχέση με το 2008, όταν και έγινε η πρώτη γνωριμία με το Χ.Α.

Τα 23 εκατ. ευρώ

Κάπως έτσι, φθάνουμε στον Μάρτιο του 2024, όταν η συμμαχία Πάνου Γερμανού – Rucio έρχεται σε συμφωνία με τους βασικούς μετόχους, συμπεριλαμβανομένου του Αντώνη Κοτζαμανίδη, για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου στην τιμή των 8 ευρώ.

Ένα αντίτιμο, το οποίο είναι κατά τουλάχιστον 600% υψηλότερο σε σχέση με την τιμή εισαγωγής του 2020. Αυτό για τον CEO της εταιρείας, ο οποίος ήλεγχε το 9,6% του μετοχικού κεφαλαίου, μεταφράζεται σ’ ένα χρηματικό ποσό άνω των 23 εκατ. ευρώ.

Καθ’ όλου άσχημα αν αναλογιστεί κανείς ότι το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της Entersoft, πίσω στο 2002, ανερχόταν στο σύνολο του σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. 

Διαβάστε ακόμη: