Η ενσυναίσθηση είναι μια ιδιότητα που ανήκει σε ανθρώπους με ιδιαίτερα χαρίσματα. Τα άτομα που έχουν ενσυναίσθηση είναι εσωστρεφή, συναισθηματικά και συχνά επηρεάζονται από την αύρα των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω τους.
Η έννοια της ενσυναίσθησης περιγράφεται μέσα από την σύγχρονη νευροψυχολογία ως μια κατάσταση μέσα από την όποια έχουμε την δυνατότητα να βιώνουμε τα συναισθήματα τρίτων ανθρώπων. Να έχει κανείς ενσυναίσθηση έχει τα θετικά και τα αρνητικά του στοιχεία όπως όλες οι καταστάσεις στην ζωή. Συνήθως οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση μπερδεύουν τα δικά του συναισθήματα με των άλλων και δημιουργούν προβλήματα στον εαυτό τους.
Ας δούμε όμως τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που διαθέτουν ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση.
Το ένστικτο είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο. Έχει τη δυνατότητα να καταλαβαίνει ποτέ ένας άνθρωπος λέει ψέματα, η ενέργεια των γύρω του μπορεί να αλλάξει και την δική του, νιώθει τον πόνο των άλλων, τα προαισθήματα βγαίνουν αληθινά τις περισσότερες φορές.
Τα άτομα με ενσυναίσθηση θέλουν βρίσκονται κοντά στο νερό, θεωρούν τον εαυτό του ιδιαίτερα εσωστρεφή, κουράζεται να έχει επαφές με πολύ κόσμο, του προτιμούν οι άλλοι για να τους πλησιάσουν και να τους πουν τα προβλήματα τους.
Αγαπούν ιδιαίτερα την φύση και επηρεάζονται πολύ ψυχολογικά από άσχημες καταστάσεις ακόμη και από μια δραματική ταινία η μια άσχημη είδηση στην τηλεόραση, έχουν μεγάλη καρδιά και πολλές φορές η παρουσία τους στο χώρο μπορεί να αλλάξει την ατμόσφαιρα. Λατρεύουν τα ζώα, είναι ελεύθερα πνεύματα και συχνά ονειροπολούν, δεν παρατάνε ένα πρόβλημα αν δεν βρουν μια ικανοποιητική λύση ενώ μπορούν και αντιλαμβάνονται πράγματα που άλλοι γύρω τους δεν καταφέρνουν.