Αναστολή στην εκτέλεση της ποινής χορήγησε στο Δημήτρη Λιγνάδη το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ρίχνοντας αυλαία σήμερα στη πολύκροτη αυτή δίκη έπειτα από 31 συνολικά συνεδριάσεις.

Ο κατηγορούμενος άκουσε αμίλητος την σχετική απόφαση της έδρας. Η απόφαση ελήφθη με 4-3 πλειοψηφία.

Μειοψήφησαν στην απόφαση αυτή τρεις ένορκοι. Στο άκουσμα της απόφασης μέλη του δικαστηρίου ξέσπασαν φωνάζοντας στη πρόεδρο «ντροπή σας, έχετε παιδιά αφήνετε ελεύθερο ένα βιαστή παιδιών». Το δικαστήριο άφησε έτσι ελεύθερο το Δ. Λιγνάδη επιβάλλοντας του τους εξής όρους: Απαγορευση εξοδου από τη χώρα, εμφάνιση σε αστυνομικό τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του και εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ.

Κάθειρξη 12 ετών κατά πλειοψηφία επέβαλλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία για δυο από τις τέσσερις πράξεις βιασμού για τις οποίες δικάστηκε. Αυτή είναι η τελική ετυμηγορία δικαστών και ενόρκων επί της ποινής.

Στην απόφαση για την τελική ποινή που επιβλήθηκε στον σκηνοθέτη μειοψήφησε ένορκος και πρόεδρος που είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να του επιβληθεί κάθειρξη 11 ετών. Να μην χορηγηθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του σκηνοθέτη ζήτησε ο εισαγγελέας αλλά την τελική απόφαση θα την λάβει εντός της ημέρας (για την αναστολή) το δικαστήριο.

Ένοχος για δύο υποθέσεις βιασμού είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία πριν από λίγο το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Δικαστές και ένορκοι, υιοθέτησαν εν μέρει την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος είχε ζητήσει την ενοχή του κατηγορούμενου για τις τρεις από τις τέσσερις καταγγελίες που έχουν γίνει σε βάρος του από νεαρούς άνδρες για βιασμό τους ενώ ήταν ανήλικοι.

Στο δικαστήριο βρίσκονται ο αδελφός του Δημήτρη Λιγνάδη, Γιάννης Λιγνάδης και η φίλη του Ελένη Κούρκουλα.

Στο προθάλαμο της δικαστικής αίθουσας βρίσκονται αρκετοί πολίτες που θέλησαν να πληροφορηθούν την απόφαση, όπως και οι βουλευτές Σία Αναγνωστοπούλου, Κρίτων Αρσένης και Κλέων Γεωργιάδης.

Ένοχος για δύο βιασμούς ο Δημήτρης Λιγνάδης

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης στην απολογία του στο δικαστήριο, είχε υποστηρίξει ότι είναι αθώος και ότι είναι θύμα σκευωρίας που έχει στηθεί σε βάρος του, με στόχο να πληγεί η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

Ακόμη, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός είχε ισχυριστεί πως είχε προκαλέσει πολλές αντιπαλότητες με τις επιλογές και τις αποφάσεις του ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Ένοχος για δύο βιασμούς ο Δημήτρης Λιγνάδης - «Όχι» σε ελαφρυντικά από τον Εισαγγελέα

Ένοχος για δύο βιασμούς ο Δημήτρης Λιγνάδης

Συγκεκριμένα, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών κατά πλειοψηφία (5-2) για τον πρώτο μηνυτή Α. Αθώος κρίθηκε κατά πλειοψηφία (4-3) για την δεύτερη καταγγελία βιασμού που είχε γίνει σε βάρος του από τον Δ.Μ. Πρόκειται για τον άνδρα που δεν προσήλθε ποτέ στο δικαστήριο να υποστηρίξει την καταγγελία του σε βάρος του Λιγνάδη, αν και η έδρα είχε διατάξει τη βίαια προσαγωγή του.

Αντίθετα, ο Δημήτρης Λιγνάδης κρίθηκε ένοχος, επίσης κατά πλειοψηφία, για την καταγγελία που είχε γίνει σε βάρος του για βιασμό από τον Π.Φ (5-2). Τέλος, ο σκηνοθέτης κρίθηκε κατά πλειοψηφία ένοχος (4-3) για τον τρίτο καταγγέλλοντα S.

Η διάσκεψη κράτησε κάτι λιγότερο από 3 ώρες.

«Όχι» σε ελαφρυντικά

Υπέρ της απόρριψης των δυο ελαφρυντικών, του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά τη πράξη, τάχθηκε ο εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, που δικάζει την υπόθεση Λιγνάδη.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας κ. Κωνσταντίνος Κούντριας στην πρότασή του προς το δικαστήριο ζήτησε την απόρριψη του ελαφρυντικού του σύννομου βίου που ζήτησε ο Δημήτρης Λιγνάδης, επικαλούμενος νομολογία του Αρείου Πάγου.

Μεταξύ άλλων στην αγόρευση του ο εισαγγελέας ανέφερε: «Από την αποδεικτική διαδικασία και συνεκτιμώντας την απολογία του κατηγορουμένου θεωρώ ότι δεν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις στο πρόσωπο του κατηγορουμένου».

Λαμβάνοντας το λόγο ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη, ανέφερε μεταξύ άλλων στο δικαστήριο:

«Δεν θέλω να πιστεύω ότι η δικαιοσύνη επηρεάζεται από τα μέσα. Η δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη και σέβομαι την κρίση σας. Όταν μιλάει η δικαιοσύνη, εμείς σιωπούμε. Η ποινή δεν έχει σκοπό να τρομοκρατήσει όποιον διανοείται να διαπράξει το ίδιο αδίκημα, αλλά την καλύτερη εξέλιξη της προσωπικότητας του κατηγορούμενου. Τον αθωώσατε σε μια πράξη, με οριακή πλειοψηφία τον καταδικάσετε σε μια άλλη…Για αυτό που θα αποφασίσετε, για τα ελαφρυντικά που αφορούν λεπτές νομικές έννοιες, θα πρέπει να σεβαστείτε την γνώση των ειδικών».

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Κων. Κούντρια και δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στον Δημήτρη Λιγνάδη!

Η απόφαση για τη μη αναγνώριση του ενός ελαφρυντικού (σύννομος βίος) ήταν ομόφωνη και για τη μη αναγνώριση του άλλου ελαφρυντικού (καλή συμπεριφορά μετά την πράξη) κατά πλειοψηφία.

 

Διαβάστε επίσης για τα τρία πρόσωπα που προμοτάριζαν τον Λιγνάδη και του παρείχαν στήριξη στην προσπάθεια ανέλιξής του προς τα κέντρα εξουσίας:

Ο ηθοποιός, ο συγγραφέας, η βουλευτής!