Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,4% το δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας την εκτίμηση του 2%.

Η οικονομία των ΗΠΑ έδειξε περιορισμένα σημάδια ύφεσης το δεύτερο τρίμηνο, καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό κατά τη διάρκεια της περιόδου, ανέφερε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου.

Το ΑΕΠ, το άθροισμα όλων των δραστηριοτήτων αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,4% για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, καλύτερο από την εκτίμηση 2% της συναίνεσης από τον Dow Jones. Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 2% το πρώτο τρίμηνο.

Οι αγορές κινήθηκαν ανοδικά μετά την έκθεση, με τις μετοχές να είναι έτοιμες για θετικό άνοιγμα και τις αποδόσεις των ομολόγων σε άνοδο.

Οι καταναλωτικές δαπάνες ενίσχυσαν το τρίμηνο, υποβοηθούμενο από τις αυξήσεις στις πάγιες επενδύσεις εκτός κατοικιών, τις κρατικές δαπάνες και την αύξηση των αποθεμάτων.

Ίσως εξίσου σημαντικό, ο πληθωρισμός συγκρατήθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε 2,6%, από άνοδο 4,1% το πρώτο τρίμηνο και πολύ κάτω από την εκτίμηση του Dow Jones για κέρδος 3,2%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, όπως υπολογίζονται από τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών του τμήματος, αυξήθηκαν κατά 1,6% και αντιστοιχούσαν στο 68% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Αυτό σημείωσε οπισθοδρόμηση από την αύξηση 4,2% το πρώτο τρίμηνο, αλλά παρόλα αυτά έδειξε ανθεκτικότητα εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων και επίμονου πληθωρισμού.

Διαβάστε περισσότερα