Κατά την έναρξη της ενημέρωσης, η κυρία Γκάγκα αναφέρθηκε στην πίεση στο Σύστημα Υγείας τονίζοντας ωστόσο, πως τα κρούσματα δείχνουν να σταθεροποιούνται.

Οσον αφορά στο πρώτο κρούσμα με τη μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα μας, δήλωσε πως είναι πολύ καλά ο ασθενής ενώ για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, εξήγησε πως μάλλον καλύπτεται από το εμβόλιο.

Μίνα Γκάγκα

«Η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη, οι εισαγωγές είναι πολλές. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όλοι όσοι έχουν σχέση με τα νοσοκομεία, υπερβαίνουν τον εαυτό τους. Έχουμε και το πρώτο κρούσμα της Όμικρον, πιθανότατα θα δούμε κι άλλα τέτοια κρύσματα. Ο ασθενής αυτός είναι πολύ καλά, υπό παρακολούθησή στο σπίτι του. Μάλλον το εμβόλιο καλύπτει την Όμικρον»

Παπαευαγγέλου: Αναμενόμενη η αύξηση στα κρούσματα την επόμενη εβδομάδα

Από την πλευρά της, η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε: «Αργή και μικρή ύφεση παρουσιάζει η πανδημία με μέσο όρο 6.300 κρούσματα ανά ημέρα. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό με τα ενεργά κρούσματα να ξεπερνούν τις 50.000. Ο εβδομαδιαιος αριθμός εξετάσεων, παραμένει υψηλός, στα 2,5 εκατ. την εβδομάδα. Το ποσοστό θετικότητας παρέμεινε σταθερό στο 1,74%. Η υψηλότερη θετικότητα παρουσιάζεται σε Γρεβενά, Έβρο, Κοζάνη, Φθιώτιδα και Κιλκίς. Μελετώντας τον χάρτη, βλέπουμε πως αυτή την εβδομάδα είχαμε αύξηση στους ενήλικες τουλάχιστον 50%, λόγω της μικρής εμβολιαστικής κάλυψης. Χαρακτηριστική είναι περίπτωση στα Τρίκαλα, στην ηλικία 50-65 ετών μόλις ένας στους πέντε έχει προσέλθει για τρίτη δόση. Να θωρακιστούμε με τον εμβολιασμό ενόψει Χριστουγέννων, με την τρίτη δόση.

Οι δέκα περιφερειακές ενότητες με την υψηλότερη θνητότητα, είναι αυτές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη. Παραμένουν πάνω από 450.000 συμπολίτες άνω των 65 ετών που δεν έχουν κινητοποιηθεί για εμβολιασμό. Σημαντικό όπλο πριν τα Χριστούγεννα αποτελεί και η χορήγηση σελφ τεστ. Είδαμε το όφελος των σελφ τεστ με τη χρήση στα σχολεία, όπου περιόρισε τη διασπορά του ιού. Την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να δούμε μεγάλη αύξηση στα κρούσματα λόγω των σελφ τεστ, αλλά δεν πρέπει να ανησυχήσουμε από αυτό»