Ανοίγει ο δρόμος για ενιαίους κανόνες των επιδομάτων του ΕΦΚΑ, καθώς υπεγράφησαν από τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Νίκο Μηλαπίδη, οι αποφάσεις συγκρότησης των Ομάδων Εργασίας για τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Ασθένειας και τους Ενιαίους Κανόνες για τις συντάξεις και τις παροχές αναπηρίας.

Υπενθυμίζεται πως η διαμόρφωση ενιαίων κανόνων για τις μη συνταξιοδοτικές παροχές του ΕΦΚΑ αποτελεί εκκρεμότητα από την 1η Ιανουαρίου 2017 οπότε ενσωματώθηκαν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΦΚΑ. Μ’ άλλα λόγια, σε αντίθεση με το τι έγινε με τους κανόνες των συντάξεων, οι οποίοι κατέστησαν ενιαίοι, οι κανόνες των μη συνταξιοδοτικών παροχών έμειναν επί 6 χρόνια οι ίδιοι που ήταν προ του 2017: Κάθε ταμείο συνέχισε να έχει τους δικούς του. Το έργο των Ομάδων Εργασίας είναι διττό και πολυεπίπεδο καθώς σε πρώτη φάση, καλούνται να καταγράψουν το πλήθος των υφιστάμενων κατακερματισμένων κανόνων:

Για τη χορήγηση παροχών σε χρήμα, όπως οι παροχές ασθένειας, οι παροχές προστασίας της μητρότητας, οι παροχές σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, τα έξοδα κηδείας, αλλά και παροχές και προγράμματα που διαχειρίζεται ο e-ΕΦΚΑ, όπως οι παιδικές κατασκηνώσεις. Πρωταρχικός στόχος είναι η αποτύπωση των διάσπαρτων προϋποθέσεων και διαδικασιών απονομής των ανωτέρω παροχών.

Για τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες για τις συνταξιοδοτικές και επιδοματικές παροχές που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία, με έμφαση στον εντοπισμό του εύρους της κάλυψης των αναγκών των δικαιούχων.

Σε αμέσως επόμενο χρόνο, οι ομάδες εργασίας καλούνται να παραδώσουν πλήρες πόρισμα το οποίο θα ενσωματώνει ολοκληρωμένες προτάσεις ενιαιοποίησης των κανόνων και θα προτείνει νέους, ομοιογενείς κανόνες για τις συγκεκριμένες κατηγορίες παροχών. Η ενιαιοποίηση και απλούστευση των κανόνων για τις συγκεκριμένες παροχές θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη, προσφέροντας ασφάλεια δικαίου για πολλές κοινωνικές ομάδες μειώνοντας ταυτόχρονα σημαντικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και χρόνιες ταλαιπωρίες των πολιτών.

Τι θα γίνει με τις υποθέσεις που εκκρεμούν στο Δοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών

Εντωμεταξύ, συνάντηση εργασίας με την πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, Μαρίνα-Αγγελική Σούπου και τον Αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Χαράλαμπο Μπρισκόλα, παρουσία του διοικητή του ΕΦΚΑ, Αλέξανδρου Βαρβέρη, πραγματοποίησαν πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης.

Στόχος της συνάντησης ήταν να εκπονηθεί ένα σχέδιο άμεσης απεμπλοκής περισσότερων των 4.000 εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν τον e-ΕΦΚΑ στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, ώστε να αποφορτιστεί το 80% των πινακίων και να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε: «Αν και το έργο είναι τιτάνιο για τον e-ΕΦΚΑ, θα αναλάβει την ευθύνη και θα βρει λύση. Εργαζόμαστε εντατικά, μεθοδικά και με σχέδιο, για την επιτάχυνση της εκκαθάρισης των χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων και της απονομής της δικαιοσύνης».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ευχαρίστησε τον υπουργό Εργασίας για την άμεση ανταπόκρισή του στο ζήτημα αυτό, η επίλυση του οποίου θα συμβάλει τα μέγιστα στην εύρυθμη και ταχεία απονομή της Διοικητικής Δικαιοσύνης προς όφελος των χιλιάδων πολιτών που έχουν ασκήσει τις σχετικές προσφυγές.

Διαβάστε ακόμη: