Η εκτεταμένη ξηρασία που πλήττει πολλές χώρες της Ευρώπης, ήρθε να προστεθεί στην ενεργειακή κρίση που μαστίζει την ήπειρο, εκτοξεύοντας τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Στη Γαλλία, τα συμβόλαια της επόμενης χρονιάς για το ηλεκτρικό ρεύμα εκτοξεύθηκαν στα 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για πρώτη φορά στην ιστορία.  Στη Γερμανία οι ανήλθαν στα 455 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Στέγνωσε» ο Ρήνος

Ο παρατεταμένος ευρωπαϊκός καύσωνας έχει διογκώσει το πρόβλημα, διαταράσσοντας την παραγωγική ικανότητα, αυξάνοντας παράλληλα τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι χαμηλές ταχύτητες ανέμου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μείωσαν την παραγωγή αιολικής ενέργειας, ενώ η πτώση της στάθμης του νερού κατά μήκος του ποταμού Ρήνου είχε διαταράξει την παράδοση άνθρακα στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας στη Γερμανία, δήλωσε στους Financial Times ο William Peck, αναλυτής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ICIS, μια εταιρεία ανάλυσης εμπορευμάτων.

Στη Γαλλία, όπου τα ποτάμια χρησιμοποιούνται για την ψύξη πολλών από τους πυρηνικούς σταθμούς της, τα χαμηλά επίπεδα νερού είχαν επίσης επηρεάσει την παραγωγή, πρόσθεσε.  Πάνω από το ήμισυ της δυναμικότητας πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας είναι επί του παρόντος εκτός σύνδεσης για συντήρηση.

Το διασυνδεδεμένο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας σημαίνει ότι οι προθεσμιακές τιμές ρεκόρ ενέργειας στην Ευρώπη αυξάνουν επίσης το κόστος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτός ήταν ένας βασικός λόγος για τις τελευταίες προβλέψεις ότι οι μέσοι λογαριασμοί ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις 5.000 στερλίνες το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον Peck.

Τον περασμένο μήνα, το Ηνωμένο Βασίλειο εξήγαγε καθημερινά στη Γαλλία έως και το 10% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Η έλλειψη επενδύσεων και συντήρησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η αναστάτωση στις αγορές φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τώρα ο καλοκαιρινός καύσωνας, καταδεικνύουν ότι οι υψηλές τιμές θα συνεχίσουν για «πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ο Peck.