search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Enel: Πουλάει περιουσία 21 δισ. ευρώ – Αποχωρεί από Ρουμανία, Αργεντινή, Περού

Στόχος της Enel είνα να μειώσει το καθαρό χρέος και να επικεντρώσει τη μετάβασή της σε καθαρή ενέργεια σε έξι χώρες

221122123939_enel

Πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αξίας 21 δισεκατομμυρίων ευρώ δρομολογεί η ιταλική Enel, με στόχο να μειώσει το καθαρό χρέος και να επικεντρώσει τη μετάβασή της σε καθαρότερη ενέργεια σε έξι βασικές χώρες.

Το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου πώλησης θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2023 και θα περιλαμβάνει την έξοδο από την Αργεντινή και το Περού και την πώληση περιουσιακών στοιχείων στη Ρουμανία, ανέφερε ο όμιλος στην επικαιροποίηση της στρατηγικής του για την περίοδο 2023-25, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως μετέδωσε το radar.gr, η ΔΕΗ δίνει μάχη για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (και το σύνολο της δραστηριότητας της στη Ρουμανία, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς) της Enel Romania, το οποίο έχει στην κατοχή του η μητρική ENEL.

Ο ελεγχόμενος από το κράτος όμιλος σκοπεύει να επενδύσει περίπου 37 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια στις έξι βασικές αγορές του, την Ιταλία, την Ισπανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, τη Χιλή και την Κολομβία.

Επιβεβαίωσε επίσης τα σχέδιά της για επενδύσεις χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2040, καθώς απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα και προχωρά σε μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Enel, η οποία θα μπορούσε επίσης να πουλήσει το χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου της στην Ισπανία, στοχεύει να μειώσει το καθαρό χρέος της στα 51-52 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2023 από 69 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ιταλίας υποβάθμισε πρόσφατα το guidance για το έτος, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

Ενεργειακή κρίση

Ο διευθύνων σύμβουλος Φραντσέσκο Σταράτσε δήλωσε στους αναλυτές ότι η αναταραχή στις αγορές ενέργειας σημαίνει ότι η Enel πρέπει να επιστρέψει σε πιο φυσιολογικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες. Ωστόσο, δήλωσε ότι οι τρέχουσες υψηλές τιμές θα πρέπει να τη βοηθήσουν να αποκρυσταλλώσει την αξία των περιουσιακών της στοιχείων φυσικού αερίου.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέδειξε τη σημασία της ενεργειακής ανεξαρτησίας, πρόσθεσε. Ανέφερε ως παράδειγμα την επέκταση ενός εργοστασίου ηλιακών συλλεκτών στη Σικελία και πρόσθεσε ότι ένα παρόμοιο έργο αξιολογείται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Enel δεσμεύτηκε να ανταμείψει τους επενδυτές με μέρισμα 0,43 ευρώ ετησίως για την περίοδο 2023-2025, από 0,40 ευρώ το 2022.

Διαβάστε ακόμη: