Συνολικά 30 καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την επικράτεια, διαχειρίστηκαν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση.
Όπως τονίζεται, αστυνομικοί των αρμόδιων Υπηρεσιών ανταποκρίθηκαν άμεσα και συνέλαβαν συνολικά 14 άτομα για, μεταξύ άλλων, παραβάσεις της νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία σχηματίζοντας σχετικές δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας.
Η ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006, ενώ υπογραμμίζει ότι «διερευνά κάθε καταγγελία και διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης».
Γραφεία καταγγελιών στα Αστυνομικά Τμήματα
Την έναρξη λειτουργίας πιλοτικών γραφείων εντός των Αστυνομικών Τμημάτων, όπου εξειδικευμένο προσωπικό θα υποδέχεται θύματα ενδοοικογενειακής βίας είχε προαναγγέλλει πριν λίγες ήμερες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
«Η επιλογή των τμημάτων έγινε βάσει ορισμένων κριτηρίων, όπως ο πληθυσμός της περιοχής όπου βρίσκεται το τμήμα, ο αριθμός των καταγγελιών και οι δυνατότητες των εκάστοτε τμημάτων», επεσήμανε σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρουσία και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Το πρώτο πιλοτικό γραφείο στη Δυτική Αθήνα θα δημιουργηθεί στο Περιστέρι, όπου πραγματοποιήθηκε και η εν λόγω εκδήλωση – σε μια χρονική συγκυρία μάλιστα που υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο. Η δημιουργία των εν λόγω γραφείων αποτελεί νοητή συνέχεια της προσπάθειας της Ελληνικής Αστυνομίας να καταπολεμήσει την ενδοοικογενειακή βία με την ίδρυση τον Νοέμβριο του 2019 υπηρεσιών αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, 73 συνολικά σε όλη τη χώρα.
Ανησυχητικά στοιχεία
Ανησυχητικά, άλλωστε, παραμένουν τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα, έτσι όπως παρουσιάζονται στην ετήσια έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα, παρατηρείται αύξηση 4% των περιστατικών (192 παραπάνω) που καταγγέλθηκαν το 2020 σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα, το 2019 καταγράφηκαν 5.221 συμβάντα έναντι 5.413 το 2020. Μάλιστα, η αύξηση σημειώνεται τον Ιούλιο του 2020, μετά δηλαδή την άρση των περιοριστικών μέτρων. Δράστες κατά 85% (το 2019) και 82% (το 2020) παραμένουν οι άνδρες.
Επισημαίνεται ότι ως ενδοοικογενειακή βία νοείται και η βία που μπορεί να ασκείται από φροντιστές σε οικοτρόφους κλειστών δομών προστασίας – π.χ. ορφανοτροφεία, γηροκομεία κ.ά. Ως εκ τούτου, μεταξύ των ανδρών θυμάτων, 1.356 το 2019 και 1.566 το 2020, κάποιοι είναι ηλικιωμένοι που ζουν σε ιδρύματα, αλλά και ηλικιωμένοι στους οποίους ασκείται βία από τα τέκνα τους. Ως προς την κατανομή των συμβάντων, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου όπως και του Ιονίου φαίνεται να υπερτερούν αριθμητικά.